Новини

Пацієнти виявляють фіктивні електронні направлення до лікарів: хто їх найбільше розсилає

У медичних закладах одне із найпоширеніших порушень – фіктивні електронні направлення.

Про це на своїй фейсбук-сторінці написала директор Національної служби здоров’я Наталя Гусак, передає Молодий Буковинець.

“Які порушення у лікарнях можуть закінчитися відповідальністю? Насправді, їх багато. І, на жаль, їх фіксує і НСЗУ в рамках моніторингу, і пацієнти, які залишають скарги та звернення. Наприклад, минулого року ми побачили, що багато медичних закладів не повідомляли про зміни кадрів. Лікар або звільнився, або помер, але відомості про це керівник не вносив в електронну систему охорони здоров’я, а заклад продовжував отримувати кошти від НСЗУ”, – зазначила Наталя Гусак.

За словами Наталі Гусак, надсилання фіктивних електронних направлень можна виявити лише до допомогою пацієнтів.

Ще одне порушення, яке зараз дуже розповсюджене, – фіктивні електронні направлення. Звісно, “встановити це можливо тільки за допомогою пацієнтів, які звертаються. Минулого року ми отримали понад 70 таких звернень. А нещодавно за один день – понад 100. У ТОП-5 закладів, які розсилають фіктивні направлення, – діагностичні центри Києва”, – повідомили посадовиця.

У НСЗУ закликали не “гратися” з системою і не обманювати, щоб заробляти більше.

“Працюйте, якісно надавайте послуги, виконуйте договірні зобов’язання – і заробляйте кошти чесно. Зараз саме той час, коли варто перестати порушувати справедливість та закони”, – написала Наталя Гусак.