Новини

Новий церковний календар: релігієзнавець пояснив, як вирахувати свої іменини

Релігієзнавець Андрій Ковальов пояснив, як вирахувати свої іменини за новим церковним календарем, який має запрацювати з 1 вересня. Але зміни стосуються й інших свят.

У коментарі УНІАН він зазначив, що якщо раніше Православна церква Україна жила за Юліанським календарем, то ймовірно, 27 липня її Помісний собор підтримає перехід церкви до Новоюліанського календаря, передає Молодий Буковинець.

“Але, як вже було озвучено за підсумками Архиєрейського собору, це буде необов’язково. Тобто кожна парафія буде визначати, чи вона залишається на Юліанському стилі, чи переходить до Новоюліанського”, – зауважив Ковальов.

Відповідно, якщо 27 липня Помісний собор підтримає це рішення і ПЦУ перейде до Новоюліанського календаря, то тоді всі церковні свята “зсуваються” на 13 днів.

Йдеться про фіксовані, “нерухомі” свята. Наприклад, Різдво, Богоявлення та Покрову. Але є й “рухомі” свята, котрі залежать від дати Великодня, який до календарного стилю не прив’язаний.

“Що стосується іменин, то тепер, за умови переходу ПЦУ на Новоюліанський стиль, ми будемо всі свята, а водночас і пам’ять святих, відзначати на 13 днів раніше”, – пояснив експерт.

Він навів приклад, що якщо День Андрія за Юліанським календарем відзначається 13 грудня, то за Новоюліанським календарем – 30 листопада. “Тобто тепер зсуваються і дні пам’яті святих”, – сказав Ковальов.

Релігієзнавець зауважив, що оскільки свята зсуваються на 13 днів, то відтак і Покрова тепер відзначатиметься не 14 жовтня, а 1-го.

“Про Покрову – окрема розмова. Тому що не всі помісні церкви знають таке свято як Покрова. А тільки ті церкви, які отримали своє хрещення від Константинопольської православної церкви, тобто з Візантії”, – зазначив він.

Експерт пояснив, що Покрова Пресвятої Богородиці була локальним святом Константинопольської церкви, і “багато інших помісних церков і патріархатів цього свята не знають і не святкують”. Він зауважив, що успадкувавши від Візантії це свято, Україна теж його відзначає.

Водночас, за словами Ковальова, тепер церква має звернутися до держави щодо дат відзначення свят.

“Церква має зробити ще дуже важливий крок – звернутися до влади з пропозицією перенести державні свята, які прив’язані до церковного календаря, – перенести їх на нові дати. Тому що Покрова, яка є державним святом – Днем захисника Україна – тепер логічно має відзначатися не 14 жовтня, а 1 жовтня”, – наголосив експерт.