Волинь Новини

У селі на Волині показали, як готують традиційний поліський карух

Жителька села Погулянка Камінь-Каширського району Світлана Ричук розповіла Суспільному про традиційну поліську страву – карух та поділилася родинним рецептом приготування сиров’яленого м’яса.

Світлана Ричук каже, що карух готують з діда-прадіда у кожній поліській хаті. В родині навчили цієї справи і невістку Анастасію.

У поліському селі на Волині показали як готують сиров'ялене м'ясо — карух
Світлана Ричук з невісткою роблять карух. Фото: Суспільне Луцьк

Для приготування каруха потрібна свіжина. М’ясо свинини потрібно дрібно нарізати ножем.

У поліському селі на Волині показали як готують сиров'ялене м'ясо — карух
М’ясо на карух наріхають ножем. Фото: Суспільне Луцьк

На 10 кілограмів свіжини потрібно 450 грамів солі. Нарізане м’ясо також заправляють домашніми спеціями – часником та коріандром – це робота голови сімейства Івана.

У поліському селі на Волині показали як готують сиров'ялене м'ясо — карух
Іван Ричук заправляє карух спеціями. Фото: Суспільне Луцьк

Якщо м’ясо зі свині, яку годували на добавках, то воно дуже сухе і тоді карух виходить сухий і не розпадається, – каже господиня Світлана.

У поліському селі на Волині показали як готують сиров'ялене м'ясо — карух
М’ясом начиняють свинячий сечівник. Фото: Суспільне Луцьк

Після того, як м’ясо настоїться у спеціях ним начиняють свинячий сечівник. Попередньо його замочують у картоплинні. Господиня Світлана каже: крохмаль добре витягує усі неприємні запахи. Після того карух зав’язують лляною ниткою та несуть до комори.

У поліському селі на Волині показали як готують сиров'ялене м'ясо — карух
Карух сушать у коморі. Фото: Суспільне Луцьк

Виріб підвішують під стріхою, де він сушиться від трьох до п’яти місяців.

“Потрібне приміщення, яке добре провітрюється, щоб карух підсох. Він має покритися пліснявою. Без холодильника цей продукт може зберігатися дев’ять місяців”, – говорить Іван Ричук.

Родина Ричуків каже, що сімейний делікатес не боїться ніякого блекауту та є першою стравою, якою пригощають гостей та синів, які приїжджають додому.