18 травня в межах Днів науки на географічному факультеті магістри-гідрологи презентували науково-дослідницький проєкт «Яку воду п’ють лучани?».
Про результати дослідження розповіла керівник проекту – магістрантка групи Гідр-54М Вікторія Кушнірук, йдеться на сайті закладу.
Робота над проєктом складалася з кількох етапів. На підготовчому етапі магістри визначили актуальність, предмет й об’єкт дослідження, мету та планування проєкту, також опрацювали літературні джерела та нормативні документи.
На практичному етапі для досягнення певних результатів проєкту доцент Ірина Нетробчук організувала навчальну екскурсію на КП «Луцькводоканал». Магістри ознайомилися з технологічним процесом водопідготовки й очищення питної води, яка подається в оселі лучан. На Дубнівській станції водопідготовки магістри відвідали станцію знезалізнення та знезараження води солерозчинником. На завершення екскурсії завітали в лабораторію питної води. Начальник лабораторії Алла Сокол розповіла про роботу хіміко-бактеріологічної лабораторії водоканалу, зупинилася на органолептичних і фізико-хімічних показниках якості води та запевнила молодь у тому, що вода подається в місто якісною, безпечною та відповідає усім державним санітарним нормам і вимогам.
Наступним етапом проєкту було проведення дослідження якості різних проб води на органолептичні показники в лабораторії моніторингу стану довкілля кафедри екології та охорони навколишнього середовища факультету хімії, екології та фармації. Для дослідження було взято чотири проби води: природна питна вода «Bonaqua»; з-під крана лабораторного корпусу С; з кулера географічного факультету; відстояна з-під крана гуртожитку № 2. Під керівництвом доцента Зоряни Лавринюк магістри визначили прозорість, смак, колір, запах води та водневий показник за допомогою pH-метра та лакмусового папірця. До того ж в навчально-науковій лабораторії фізичної хімії кафедри хімії та технологій факультету хімії, екології та фармації під керівництвом старшого лаборанта Марини Хомюк магістри провели визначення твердості води, вмісту кальцію та магнію.
На заключному етапі за результатами дослідження студенти зробили висновки та рекомендували краще пити воду з-під крана, ніж бутильовану.