Волинь Новини

Кобилу вбило струмом: чи отримав волинянин компенсацію від обленерго

Житель села Холопичі колишнього Локачинського району вирішив відсудити у «Волиньобленерго» гроші за матеріальну та моральну шкоду. Зі слів чоловіка, він їхав на підводі, зненацька обірвався електричний провід і вбив його кобилу. Однак про те, де захоронив тіло тварини, селянин не розповів.

Спочатку Юрій Ковальчук на судові засідання приходив. Хотів стягнути з енергетиків повну вартість кобили, а ще – моральну компенсацію. Але на останнє засідання до суду не з’явився, йдеться в сюжеті ТРК «Аверс».

Як згодом виявилося, на момент приїзду фахівців обленерго в кобили вже було перерізане горло. До ветеринара Юрій звернувся аж через 16 днів після загибелі тварини, не пояснивши, де захоронено труп, тож розтин не проводили.

Представник позивача Богдан Білицький повважав, що ветеринара до загиблого коня могли би викликати й енергетики.

«Відповідачу з самого початку було відомо про загибель тварини. Однак при цьому сам відповідач ні до позивача, ні до органів ветеринарної медицини та їх посадових осіб з цього приводу також не звертався. А значить – погодився, визнав, що саме від електричного струму загинула тварина. Відповідач не забезпечив належний технічний стан та організацію експлуатації повітряної лінії електропередач», – сказав Богдан Білицький.

Своєю чергою, представниця ПрАТ «Волиньобленерго» Вікторія Сорокіна зауважила: «Причина загибелі коня не встановлена. Не надано жодного доказу про вік, стать, хвороби, від чого також могла настати смерть тварини. Не підтверджено причинно-наслідковий зв’язок між діями відповідача та завданою шкодою».

Із документів поліції стало відомо, що провід впав поблизу коня, а не на саму тварину. Ба більше, на минулому засіданні прозвучали свідчення, що після того, як обірвався провід, спрацювала автоматика.

«Працівники обленерго сказали: «Коли ми приїхали до щитової, то вже було виключено». Постає питання: а хто ще, крім них, може підтвердити, що вони знеструмили, а не спрацювала автоматика?» – звернув увагу суддя Луцького міськрайонного суду Віталій Ковтуненко.

До того ж, виявилося, що лінія електропередач, де обірвався провід, перебуває у проміжному стані та ще не передана на баланс «Волиньобленерго».

Тому суд вирішив: відмовити Ковальчуку Юрію Анатолійовичу в задоволенні його позову до ПрАТ «Волиньобленерго» про стягнення матеріальної та моральної шкоди. Чи буде чоловік подавати апеляцію – невідомо.