Волинь Новини

У Луцьку пройшов перший день міжнародної медичної конференції

Першу міжнародну науково-практичну конференцію «Лікарі та медсестринство – медичний фронт в Україні та світі» відкрили у Луцьку в четвер, 11 травня.

Конференція триватиме два дні у змішаному форматі, включаючи: пленарні засідання, екскурсії, лекції, майстер-класи. На відкритті побувала журналістка Район.Луцьк.

Урочисте відкриття конференції відбулося в Палаці культури міста Луцька за участі представників науки, духовенства, міської та обласної влади.

Митрополит Луцький і Волинський Михаїл

 

Митрополит Луцький і Волинський Михаїл у своїй промові підкреслював важливість наукового підходу:

«Пошанування медиків є особливим і я вважаю, що їхня велика праця медсестринства буде відігравати велику роль. Тому що ми науково хочемо підняти планку знань і розуміння, як треба допомогти найшвидше стати всім нам в трудовий бій, в трудовий стрій», – сказав священнослужитель.

Голова Волинської обласної ради, кандидат економічних наук Григорій Недопад

 

Голова Волинської обласної ради, кандидат економічних наук Григорій Недопад подякував всім присутнім за участь у конференції на Волині та особливо медичним працівникам за їхню роботу.

«Ніхто так, як лікарі, як медсестри, не знають, як приймати пологи в укриттях, як надавати під час повітряної тривоги медичну допомогу або проводити складні операції. Ми маємо навчитись працювати не тільки під час військових дій, а й після того, коли ми переможемо», – наголосив Григорій Недопад.

У рамках першого дня науково-практичної конференції відбулося два пленарних засідання. Перше було присвячене викликам сьогодення в галузі охорони здоров’я.

Спікери з України та Європи говорили про медсестринство, бойові травми, тактичну медицину, кластерну та надкластерну допомогу, посттравматичні ефекти війни тощо.

Професор, член НТШ Ігор Трутяк (Львів)

 

Кандидат медичних наук, доктор економічних наук Віктор Корсак

 

Кандидат медичних наук, доктор економічних наук Віктор Корсак

 

Кандидат медичних наук, меценат, доктор економічних наук Віктор Корсак виступив з презентацією на тему: «Методика викладання тактичної медицини для великих груп: новітній досвід». Він у перші дні війни організував в Луцьку навчання з тактичної медицини, доклав зусиль до створення шелтера для переселенців.

«Через півтора дні повного шоку після настання 24 лютого я подумав, що ми можемо реалізувати компетенції з мирного життя в військовому. Замислився, як надавати не тільки продуктову допомогу та прихисток, а й проводити навчання з тактичної медицини.

На третій день війни у нас уже було 200 людей на навчанні. За цей період ми вже навчили 12 тисяч людей, з них п’ять тисяч солдатів. Іноді за день був цілий батальйон, навчання тривало по 12-14 годин», – згадує Віктор Корсак.

 

Під час другого пленарного засідання обговорювали питання розвитку медичної допомоги та освіти в умовах війни.

Українські та іноземні спікери виступили з презентаціями на теми: парамедицина; психічне здоров’я; волонтерська діяльність; капеланство; фізіотерапія та ерготерапія; досвід і перспективи міжнародної співпраці з країнами-партнерами.

 

 

 

Перший день конференції завершився екскурсією містом, відвідуванням музеїв та відкриттям іменної лабораторії в третьому корпусі Волинського медичного інституту.