Новини

Пенсіонерам доплатять 1 тис. грн: хто отримає більше вже в червні

В Україні деяким громадянам підвищать пенсійні виплати у червні 2023 року. Розмір доплати становитиме близько 1 тис. гривень.

Про це розповіли у Пенсійному фонді України (ПФУ).

Кому перерахують виплати у червні

Так, вже через місяць 1 тис. гривень нарахують тим громадянам, які зараз отримують пенсію 5,84 тис. гривень та вийшли на відпочинок, маючи 35 років страхового стажу.

Перерахунок виплат здійснять заднім числом, оскільки у систему необхідні відомості надходять із запізненням. Так, у тих, хто має 35 років стажу, розмір коефіцієнту у формулі розрахунку з квітня буде більший. Він становитиме вже не 0,35, а 0,37.

Скільки пенсіонерів отримують виплати

За офіційними даними, станом на 1 квітня в країні налічувалося 10,697 млн пенсіонерів, середній розмір пенсійної виплати становив 5 238,25 грн. Тоді як станом на 1 січня було 10,688 млн пенсіонерів та 4 622,59 грн — розмір пенсії.

Число пенсіонерів за перший квартал року збільшилося на 9,2 тис. осіб (0,09%), а середній розмір пенсійної виплати підвищився на 615,66 грн (13,3%).

Розміри пенсійних виплат українців:

  • 33% пенсіонерів отримують 5 238 гривень і вище;
  • 10% або 1,06 млн осіб — понад 10 тис. гривень;
  • 30% або 3,25 млн осіб — менше 3 тис. гривень (раніше частка становила 39%).

Судова тяганина за пенсії

Громадяни виграли сотні тисячі справ, які стосувались несправедливого перерахунку виплат. Держава за судовими рішеннями зобов’язана виплатити українським пенсіонерам 43,1 млрд гривень, повідомили у Міністерстві фінансів.

Зазначається, що українці скаржились на несправедливий підхід у перерахунку пенсій. За підрахунками Мінфіну, за рішеннями судів українці виграли у понад 330 тисяч справах. Зокрема, лише стосовно військових пенсій заборгованість за рішеннями судів становить сягає 22 млрд гривень.

У багатьох випадках суд зобов’язав не тільки виплачувати підвищений розмір пенсій, а й робити перерахунок за попередні періоди.

Березнева індексація базувалась на принципі — чим більша пенсія, тим більший розмір підвищення. Тобто, у кого були найменші пенсії, отримали мізер. Багато пенсіонерів звернулись у суди за перерахунком, проте деталі справ невідомі.