Аналітика Новини

Польща заганяє українську економіку у безвихідь: чому це відбувається і що буде далі

Україна не зможе експортувати продукти до Польщі, Болгарії, Угорщини та Словаччини.

Варшава заборонила імпорт українського зерна після вуличних протестів польських фермерів. Надлишок цього ресурсу спровокував обвал цін у країні. Обмеження швидко поширили також в Угорщині, Словаччині та Болгарії.

Про це пише видання Bloomberg.

Заборона Польщі мала на меті гарантувати, що солідарність із Києвом не відштовхне виборців. Це фактичне визнання зростаючої напруги в правлячій партії “Право і справедливість”. Політична сила ризикує втратити ключову частину позицій за пів року до виборів. Роздробленість може послабити владу. Сила прийшла до влади 2015 року багато в чому завдяки виборцям із сільської місцевості. Тож перспектива залишити розлючених фермерів у бідності не є частиною плану”, – пише видання із посиланням на обізнаного з думкою уряду чиновника.

Європейський Союз, який засудив цей крок за потенційне порушення торговельної політики блоку, ухвалив угоду зі східними країнами-членами. Вони запровадили заборону, забезпечуючи транзит товарів до інших держав. Угода, до якої приєдналася Румунія, передбачає термін дії обмежувальних заходів щодо пшениці, кукурудзи, ріпака, соняшника і соняшникової олії до червня. Його можна подовжити до кінця року, але блокада залишається.

“Це не в інтересах наших друзів, щоб Польща занурилася в кризу. Інакше до влади можуть прийти люди, які змінять політику радикальної підтримки України”, – заявив лідер “Права і справедливості” Ярослав Качинський.

Що відомо про блокаду на імпорт продукції з України

Після початку повномасштабної війни Євросоюз скасував всі тарифи та квоти на транзит українського зерна. Повідомлялося, що фермери з Польщі, Румунії, Угорщини, Болгарії та Словаччини втратили 417 євро мільйонів через наплив українського зерна на їхні ринки.

Уже 15 квітня Польща заборонила ввозити зерно та інше продовольство з України.

Також там вирішили запровадити заборону на їхній транзит.

Згодом про заборону імпорту заявили в Угорщині та Словаччині, однак пообіцяли зберегти транзит. Єврокомісія назвала рішення трьох країн “неприйнятними”.

Після переговорів Польща пообіцяла відновити транзит зерна. Однак Єврокомісія погодила заборону імпорту пшениці, кукурудзи, ріпаку та соняшнику. Також Єврокомісія вирішила виділити додаткові 100 мільйонів євро.

Ситуація з економікою у світі

Російська агресія проти України впливає на світ через руйнування ланцюжків постачання, а також вищі ціни на сировинні товари – харчі та енергоносії, які Росія перетворила на зброю. Йдеться про сотні мільярдів доларів.

МВФ передбачає, що уповільнення світової економіки має гостріші причини, ніж вважали раніше, а інфляція є набагато вищою за все, що бачили впродовж останніх десятиріч. І одна з головних причин – війна в Україні.

Якщо 2021 року світова економіка зросла на 6%, то 2022 року ріст був удвічі меншим (3,2%), а 2023 року уповільниться до 2,7%. Все це супроводжується застоєм у трьох найпотужніших економіках світу – США, ЄС та Китаї.