Важливо Волинь Інтерв’ю Новини

“Поруч розташований сусід, який ніколи не буде спокійний”, – Роман Бондарук про військову підготовку у добровольчому батальйоні “Луцьк”, кадрові зміни і не тільки

28 лютого 2022 року Луцький міський голова Ігор Поліщук анонсував створення добровольчого батальйону оперативного реагування «Луцьк».

Батальйон засновано на базі громадського формування «Варта Порядку», абсолютна більшість членів якого з 2014 року брали участь у війні на сході України.

5 березня 2022 року наказом Командувача Сил територіальної оборони Збройних Сил України, генералом Юрієм Галушкіним, було призначено підполковника Олександра Тиводара на посаду командира батальйону оперативного реагування «Луцьк».

Від початку створення і до сьогоднішнього дня бійці батальйону оперативного реагування “Луцьк” виконують всі завдання поставлені перед ними вищим командуванням.

Днями, стало відомо про зміну командира батальйону, оскільки полковник Олександр Тиводар перейшов на службу у Збройні сили України, на посаду  командира був призначений його заступник – Роман Бондарук. Відповідне рішення підтримали під час сесії Луцькоїміської ради 26 квітня.

Роман Бондарук – людина у батальйоні не нова, адже разом із Олександром Тиводаром стояв біля витоків створення батальйону, тому про всі його справи знає не з чуток.

Як це – керувати батальйоном, які навички надає навчальний тренувальний центр “Тернове поле” українському війську,  розповів новоспечений командир Роман Бондарук.

Дозвольте привітати вас із новою посадою. Нашим читачам важливо почути про нові кадрові зміни у добровольчому батальйоні Луцької громади, як то кажуть, з перших вуст.

Дякую. Це велика честь для мене і водночас велика відповідальність. Хочу зауважити, що ця справа для мене не нова, адже я разом із командуванням створювали цей батальйон, набирали людей, знайомились, навчали, відправляли у найгарячіші точки ведення бойових дій. Війна не закінчилась, тому продовжуємо працювати і не оглядаємось назад.


Як відомо, Ваше майбутнє призначення викликало
хвилю обурення у соціальних мережах. Як реагуєте на подібні коментарі?
Спокійно. Окремі люди реагують на будь-які випадки емоційно. Звісно, їм багато чого невідомо, а ми можемо про це говорити тільки після нашої перемоги. Тому, вважаю, що час розставить все на свої місця. 

Критику Ви сприймаєте конструктивно?
Якщо конструктивна критика – то зрозуміло. Якщо не конструктивна – не сприймаю вцілому. Загалом треба розуміти те, що всім не догодиш та скажу одне – мені немає часу на полеміку, ми маємо виконувати завдання поставлені перед нами вищим командним керівництво. І від того, наскільки якісно ми це робимо багато чого залежить.

Чи не боїтеся, що Вас і Олександра Тиводара будуть порівнювати, як командира?
Можливо. Утім, немає чого боятися, адже у мене існує власна межа відповідальності. От тільки зазначу, що я дуже вдячний Олександру Тиводару, він та людина у якої є чому повчитися. Думаю, що він зробить вагомий внесок у нашу перемогу на новій посаді.

Ваші подальші плани?
Наші плани незмінні – стояти на захисті незалежності і територіальної цілісності України, робити все для нашої перемоги. Ми маємо виконувати всі розпорядження, яке дає нам вище командування в нашому секторі оборони.

Наразі ми тільки нарощуємо нашу потенційну складову, так як в нашому батальйоні є навчально-підготоічий центр “Тернове поле”, збільшується кількість інструкторів, добавляються нові дисципліни, зокрема військова топографія, авіарозвідка, яка виходить на новий щабель, адже сьогодні це диктують нові реалії війни. Звичайно, кількість людей у батальйоні змінюється щодня, адже вже підготовлені бійці заступають на службу у Збройних силах України, приходять новобранці, ми їх готуємо до війни в сучасних реаліях за найвищими стандартами. До слова, ми нічим не відрізняємось від ТРО, ЗСУ, адже виконуємо ті самі бойові розпорядження, про які сьогодні ще не можемо говорити.

Яким чином відбувається затвердження Порядку погодження кандидатур претендентів на посаду командира добровольчого формування Луцької міської територіальної громади?
Напередоні Луцька міська рада погодила мене, як кандидата на посаду командира добровольчого батальйону «Луцьк». Нині я проходжу спецперевірку у  правоохоронних органах. Згодом буде переведення від командира 100-тої окремої бригади на погодження. Відтак, він затверджує згідно з наказом і я тоді стаю повноцінним командиром батальйону «Луцьк».

Що побажаєте волинянам?
Триматися та мужніти. Як відомо, у нашому центрі ми провдимо навчання не тільки для військових, але для цивільних мешканців. Нині ми маємо надскладний час. Тим паче, якщо війна припиниться, ми повинні розуміти, що поруч розташований сусід, який ніколи не буде спокійний. І кожен громадянин: від підлітка до людини похилого віку повинен мати мінімальні навички військової справи. Йдеться про тактичну медицину, яка є важливою річчю не тільки на полі бою. Тому первинні навики тактичної медицини необхідно опановувати усім. Також велике значення має на сьогодні поводження зі зброєю.

 

АНАСТАСІЯ НІКОЛАЄВА