Волинь Новини

Депутати не можуть відібрати землю у церков, – луцький адвокат

Останнім часом в Україні дедалі частіше спалахують скандали довкола Української православної церкви московського патріархату, яку напряму пов’язують із російською церквою.

Ситуація загострилася наприкінці березня, коли керівництво національного заповідника «Києво-Печерська лавра» не продовжило дію оренди для УПЦ МП у чоловічому монастирі Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври та висунуло монахам вимогу покинути територію лаври. Тут не обійшлося без скандалів.

Згодом на Хмельниччині отець МП у храмі побив військовослужбовця, а через кілька днів у Чернівецькій області духівники УПЦ МП не впустили до церкви траурну процесію із загиблим Героєм.

Ці події обурили українців і вони почали вимагати заборонити московську церкву. 11 квітня діяльність УПЦ МП під час сесій заборонили Волинська обласна рада та Луцька районна рада.

Однак чи вдасться у такий спосіб реально вплинути на діяльність УПЦ МП на території міста, регіону чи країни? Про це пише Insider Media.

Як розповів адвокат Василь Самолюк, жодна з підстав не дає нікому права в одноосібному порядку прийняти рішення про відібрання землі, яку раніше дали в постійне користування. Це стосується й земель під церквами УПЦ МП.

«Якби мені зараз сказали спробувати якось аргументувати подібне рішення, то я не знайшов би ніяких підстав, окрім як загальних, наприклад, у зв’язку з російською агресією і т. д. І якщо це рішення оскаржити, то за рівних умов (тобто якщо не буде жодного тиску на суд), Феміда мала би цей позов задовільнити і скасувати рішення», – прокоментував Василь Самолюк.

До того ж, кожен храм має свого власника. Це може бути держава, якщо йдеться про пам’ятку архітектури, територіальна громада, якщо вона за свої кошти його збудувала, або ж сама релігійна організація. В такому випадку землю взагалі не можна забрати.

Якщо релігійна організація орендує будівлю, то до розірвання договору оренди вона не може припинити користуватися ділянкою.

«Важливо розуміти: якщо на ділянці є майно, то право на об’єкт нерухомого майна є первинним, а право на землю – похідним. Якщо триває будівництво, то навпаки: право на землю є первинним, допоки не відбудеться реєстрація об’єкту нерухомого майна. Тож відібрання землі не вирішить питання відібрання церков, вони залишаться, тому що в них є власники», – наголосив адвокат.

Він звернув увагу, що, наприклад, церква Всіх Святих землі Волинської, яку будують на проспекті Соборності в Луцьку, – це об’єкт незавершеного будівництва.

«Навряд чи її зводили би без необхідних дозволів і погоджень. І як би окремі луцькі депутати не надували щоки і не намагалися щось зробити, думаю, землю під цією церквою вони навряд зможуть забрати. Єдине – хіба створити якісь перешкоди. Але якщо релігійна організація будувала цю церкву за своєї кошти й доведе це в суді, то останній прийме рішення на її користь.

Якщо ідеться про відібрання храму як об’єкта, то це можна зробити тільки у випадку, якщо організація орендує будівлю в держави. Правда, тут теж можна нарватися на суд. Коли йдеться про майно УПЦ, то, поки її діяльність не заборонена, це неможливо взагалі», – пояснив Василь Самолюк.

На його думку, якщо в УПЦ МП забрати землю, це не вирішить питання діяльності церкви, яку напряму пов’язують із РПЦ: «Їхні отці будуть їздити з Володимира в Луцьк, щоби провести службу, вони будуть збиратися в землянках чи навіть у лісах, але продовжать нести свої наративи в маси».

Адвокат резюмував: представники органів місцевого самоврядування можуть хіба звернутися до Президента та Верховної Ради, щоби протранслювати центральній владі настрої населення, ініціатива же щодо заборони УПЦ МП має йти зверху через суд.