Волинь Новини

Луцька лікарка розповіла, як вийти з посту без шкоди для здоров’я

Лікар-гастроентеролог з Луцька, дієтолог, членкиня Асоціації дієтологів України Юлія Зубок розповіла, як вийти з посту, аби не нашкодити власному здоров’ю.

Про це пишуть на сторінці Медичного об’єднання Луцької міської територіальної громади.

Основні принципи:

 

 

1. Поступовість:

Через обмеження тваринного білка в раціоні, кількість ферментів, що синтезується підшлунковою залозою зменшилась відповідно до потреб.

Аби адаптувати ферментні системи, поступово додавайте джерела тваринного білка в раціон: яйця, молочний білок, надавайте перевагу нежирним сортам м’яса (риба, птиця) та обмежуйте жирні – свинина.

2. Дозованість:

В ідеалі, аби в день до джерел рослинного білка ви додавали 1-2 джерела тваринного білка, порції повинні бути невеликими. Не забувайте ретельно пережовувати їжу, не поспішати.

Також, піст передбачає обмеження насиченого жиру, що є активним стимулятором скорочення жовчного міхура і виділення жовчі. Тому, яєчний жовток, сало, кисло-молочний/твердий сир, вершкове масло, сметану вживайте – дозовано. Особливо, це актуально для пацієнтів із жовчно-кам’яною хворобою, панкреатитом, аби не спровокувати загострення.

 

 

Намагайтесь уникати переїдання, що може викликати важкість у животі, надлишкове здуття, зміну випорожнень.

3. Різноманіття і збалансованість:

Перехід до звичного раціону через тарілку здорового харчування, включаючи: білкові продукти, складні вуглеводи (коренеплоди: картопля, морква, моряк; крупи; бобові), клітковину (овочі/зелень, фрукти/ягоди) та дозовано додавайте жири. Приклад у каруселі (канадська тарілка здорового харчування).

4. Режим харчування:

Намагайтесь не проводити весь день за святковим столом. Прийом їжі, далі чистий проміжок з фізичною активністю і спілкуванням поза межами столу, зокрема, аби не стимулювати переїдання. Пам’ятайте про питний режим.

5. Приготування:

Надавайте перевагу печеним, вареним, тушкованим стравам, обмежуйте смажені, копчені.

Важливо, загалом веганський раціон пов’язаний з виникненням дефіцитів, зокрема заліза, кальцію, цинку, йоду, вітаміну В12 і Д.

Але, якщо Ви формували свою тарілку збалансовано та різноманітно, то короткотривалий піст з високою ймовірністю не призвів до дефіцитів.

 

 

Проте, якщо Ви «заходили» в піст з дефіцитами чи маєте хронічні хвороби травної/ендокринної системи, то варто звернутись до лікаря аби виключити можливі дефіцити та вчасно компенсувати їх.