Волинь Новини

У Білорусі сформували новий зенітний ракетний полк біля кордону з Україною

Міністерство оборони Республіки Білорусь повідомило про формування нового зенітного ракетного полку на сході Брестської області неподалік українського кордону.

“Сьогодні новостворену військову частину в Лунинці відвідає міністр оборони Республіки Білорусь генерал-лейтенант Віктор Хренін”, — йдеться в повідомленні.

Місто Лунинець розташоване за 50-60 кілометрів від Рівненської області України. Від початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну для авіаударів по об’єктах військової та цивільної інфраструктури Київщини й Житомирщини залучались військові літаки, які підіймалися у небо з аеродромів Барановичі, Лунинець і Ліда, що у Білорусі.

Розтапшування міста Лунинець у Білорусі біля кордону з Україною
У Білорусі сформували новий зенітний ракетний полк біля кордону з Україною. Розташування міста Лунинець у Білорусі. Фото: карата з сайту ua.maptons.com

Раніше стало відомо, що Білорусь планує протягом березня провести плановий призов військовозобов’язаних на військові збори.

Що відомо про Білорусь і війну РФ в Україні

До повномасштабного вторгнення Росії в Україну 24 лютого на території Білорусі були зосереджені десятки тисяч російських військових, частина з яких брала участь у війні на українській території, а також здійснювала ракетні та авіаційні удари.

На початку травня у Білорусі розпочалася раптова перевірка сил реагування. Колони білоруських військ рухалися в бік кордонів Литви і України. 26 травня не визнаний низкою держав світу президент Білорусі Олександр Лукашенко заявив, що у Збройних Силах Білорусі планують утворити Південне оперативне командування поблизу кордонів з Україною. У серпні Білорусь знову продовжила військові навчання.

За даними Інституту вивчення війни, Лукашенко, з великою ймовірністю, й далі даватиме Росії доступ до повітряного простору своєї країни, аби висловити підтримку президенту Росії Володимиру Путіну.