Новини

Повістки не за місцем реєстрації: коли вручається повістка не за місцем проживання і куди з нею зобов’язані йти

В Україні з 24 лютого 2022 року триває загальна мобілізація і воєнний стан. Всі чоловіки від 18 до 60 років вважаються військовозобов’язаними і можуть отримати повістку та бути мобілізованими. Повістки видають на вулиці та в публічних місцях усім чоловікам. Розповідаємо, що означає, коли повістку видають не за місцем реєстрації та військового обліку.

Загальна мобілізація та воєнний стан продовжені до 20 травня 2023 року. Законом не встановлено місце, де можна видавати повістки, а повістки видають працівники територіальних центрів комплектування і уповноважені особи ― на вулицях, а також начальники на роботі й керівники у ВНЗ.

Повістки видають на вулицях, ТРЦ та блокпостах, а також особам не за місцем прописки. Юрист Ростислав Небельський, який практикує кримінальне право в юркомпанії Arzinger, пояснив NV, що при видачі таких повісток є важливий нюанс, який визначає юридичну силу, передає Молодий Буковинець.

Юридична сила повістки не за місцем реєстрації

“Тут є технічний момент. У повістці має бути вказано, куди слід з’явитися особі. Якщо в Києві вручили повістку, а особа зареєстрована в іншому регіоні, і там же її особова справа, то в такому разі просто технічно вона не зможе пройти ці процедури в Києві, де немає її документів, зокрема медичних”, ― підкреслив він.

Крім того, за словами юриста, видача таких повісток ставить питання повноважень. Тобто чи має повноваження Київський ТЦК направляти особу для проходження якихось дій за межами міста. Це ставить під сумнів такі повістки.

“Ось через такі недоліки орган, який вирішуватиме питання відповідальності особи, може поставити під сумнів юридичну силу такої повістки”, ― наголосив він.

Повістка не за місцем реєстрації ― що робити

Адвокатка Ірина Леонова роз’яснила на платформі B2B Consult, що вручення повістки не за місцем військового обліку в Україні не незаконним.

“Вручати повістку від ТЦК, до якого Ви не приписані, не повинні. Вручення повістки не за місцем проживання є незаконним, оскільки облік військовозобов’язаних здійснюється за місцем реєстрації”, ― наголошує вона.

Якщо так станеться, юристка радить пояснити, чому чоловік перебуває у тому чи іншому місці, та повідомити, що перебуваєте на обліку в іншому населеному пункті та де саме.

Якщо повістку все одно вручають, можна відмовитися від її отримання та скласти акт про відмову від повістки.

Проте, хоча представники ТЦК або уповноважені особи не мають права направляти для проходження будь-яких дій у ТЦК в іншу область, але можуть направити в ТЦК для уточнення військово-облікових даних за місцем перебування на обліку, якщо повістка вручається на одній територіальній одиниці, тобто в одній області, або місті Київ.

Хто має право вручати повістки в Україні

Відповідно до пункту 56 Положення оповіщення громадян про призов на строкову військову службу та їх прибуття на призовні дільниці здійснюється за розпорядженнями керівників районних ТЦК.

Вручення повісток здійснюють чотири категорії уповноважених на це осіб:

представники органів місцевого самоврядування;
керівники підприємств, установ, організацій, незалежно від підпорядкування і форми власності;
представники закладів освіти;
посадові особи районного (міського) ТЦК.
Співробітники ТЦК, представники органів місцевого самоврядування повинні мати при собі розпорядження голови ТЦК зі своїми іменами про те, що вони мають право видавати повістки, а також службове посвідчення.

Громадянин має право перевірити документи працівників ТЦК перед отриманням повістки.

Керівники підприємств, установ, організацій одержують розпорядження голови ТЦК про видачу повісток співробітникам.

Коли можна відмовитися від повістки

Ірина Леонова назвала 4 підстави, на основі яких можна законно відмовитися від отримання повістки без наслідків. Це:

якщо у бланку невірно вказано ПІБ людини ― є підстави вважати, що ця повістка адресована іншій особі;
якщо повістку вручає не уповноважена на це особа;
якщо на документі немає “мокрої” печатки ТЦК або підпису військового комісара або і того і того;
якщо бланк повістки старого зразка.

При відмові від повістки, потрібно озвучити причини, а уповноважені особи мають скласти акт про відмову.