Волинь Новини

Облгази підозрюють у схемі на мільярди гривень: серед причетних – Волинський

Як стало відомо, Служба безпеки України спільно з Бюро економічної безпеки ліквідувала масштабну схему привласнення промислових обсягів блакитного палива із газотранспортної системи НАК «Нафтогаз України».

Про це повідомляє СБУ, передає Район. Бізнес.

До організації оборудки причетний топменеджмент 16 регіональних газових підприємств у Київській, Харківській, Дніпропетровській, Львівській, Вінницькій, Житомирській, ВолинськійЗакарпатській, Сумській, Рівненській, Хмельницькій, Чернігівській та Івано-Франківській областях, які пов’язані з одним із українських олігархів.

Схема полягала у тому, що «на папері» посадовці платили за газ приватним підконтрольним компаніям, але насправді не отримували від них газу. Фактично вони здійснювали несанкціонований відбір блакитного палива, яке знаходилося у газотранспортній системі і належало державі.

Такі злочинні дії завдали Україні збитків на майже 3,5 мільярда гривень лише у 2021 році. Інша частина схеми полягала у тому, що облгази отримували сплату за тарифами від споживачів, але одержані гроші використовували не для придбання газу. Ці кошти «перераховувалися» підконтрольним комерційним структурам для виведення у тінь. При цьому облгази продовжували використовувати запаси державної газотранспортної системи і тим самим збільшували свою заборгованість перед Нафтогазом.

Надалі організатори схеми намагались «списати» штучну заборгованість шляхом бюджетних коштів. Втім співробітники СБУ викрили оборудку та заблокували її реалізацію. Наразі правоохоронці проводять обшуки в офісних приміщеннях облгазів. У двох регіонах керівництво газорозподільчими компаніями повернуто державним представникам.

У Бюро економічної безпеки додають, що в ході проведеного Департаментом аналізу інформації та управління ризикам БЕБ аналітичного дослідження фінансово-господарських взаємовідносин товариств по ланцюгу постачання встановлена сума ймовірного завищення податкового кредиту з ПДВ може становити 281 мільйон гривень.

«Окрім того аналітики БЕБ встановили, що безтоварні операції проводилися під виглядом закупівлі газу, здійснювалося фінансування інших видів операційної діяльності Групи компаній (надання фінансової допомоги, трейдінгові витрати, виплати дивідендів власникам, тощо)», – йдеться в заяві Бюро економічної безпеки.

У Регіональній газовій компанії, яка управляє облгазами, що належать фірташівській DF Group, заявили, що обшуки проводились за надуманим звинуваченням «в нібито заволодінні державними коштами».

«РГК вважає проведення обшуків, що супроводжувалися кричущими порушеннями прав людини, здійсненням тиску на співробітників підприємств критичної інфраструктури. На нашу думку, кримінальна справа, що стала приводом для обшуків, порушена лише з метою тиску на підприємства, які АТ «НАК «Нафтогаз України» в особі ДАТ «Чорноморнафтогаз» намагається захопити в рейдерський спосіб. Здійснення таких заходів під час війни проти підприємств, які надають життєво важливі послуги для мільйонів українців, є злочином проти країни. Адже ми всі переконались у важливості стабільного функціонування критичної інфраструктури. А співробітники газорозподільних компаній не заслуговують на таке поводження незалежно від характеру слідчих дій», – заявили у Регінальній газовій компанії.

В РГК також розповіли, що на деяких підприємствах співробітників вивели з робочих місць і тримали в коридорі під наглядом автоматників. В них вилучили телефони і провели огляд особистих речей і нібито здійснювали психологічний тиск.