Волинь Новини

Показали, як у Ковелі будують укриття у навчальних закладах

Все більше дітей Ковельської громади повертаються до навчання офлайн.

Великою мірою це стає можливим і для тих шкіл та садків, де немає технічної можливості облаштувати укриття. Та, натомість, є можливість використовувати безпечні приміщення сусідніх навчальних чи комерційних закладів. Про це пише міський голова Ковеля Ігор Чайка у фейсбук., передає Район.Ковель.

Мер додає, що як показує досвід інших навчальних закладів, зараз це найкраща альтернатива. І, головне, це дозволяють вимогами ДСНС.

На окремих об’єктах роботи – на завершальному етапі. Все завдяки злагодженій роботі: гарно спрацювали освітяни з садків та шкіл, які гостинно діляться із сусідами своїм простором в укриттях; державні та приватні підприємства йдуть назустріч і дають в користування школам та садкам свої укриття; підрядники разом з батьківськими спільнотами і колективами закладів, які разом трудяться над облаштуванням укриттів.

Про вже облаштовані укриття і ті, в яких наразі тривають ремонти.

Поки укриття для ліцею №1 на стадії проєктування та експертизи, учні та вчителі корпусів початкової та старшої школи користуватимуться сховищами сусідніх установ.

Укриття для старших класів ліцею підшукали у підвальному приміщенні сусіднього підприємства. Одночасно там зможуть перебувати 80 людей.

Ремонт всередині триває, і до облаштування укриття активно долучаються батьки учнів: виготовили для сховища 15 дерев’яних лавочок. По завершенню чорнових робіт всередині приміщення, освітяни облаштовуватимуть простір для комфортного там перебування під час тривог.

Учні і вчителі початкової ланки ліцею №1, а також садок №5, який запрацював 1 березня, на час повітряних тривог переходять у сховище сусідньої установи. В укритті достатньо місця для сидіння, є санітарний та медичний куточки, місця для тривожних валізок. Все, як передбачено вимогами ДСНС. Одне укриття закрило потреби одразу двох навчальних закладів.

Підрядник МПП «Інвестбуд» ремонтує дві кімнати підвального приміщення дитсадка №10 під найпростіше укриття. Загальна площа – 103 м². Місця вистачить для усіх шести груп закладу дошкілля.

І на цьому об’єкті до облаштування укриття також активно долучилися батьки – допомогли виконувати земляні роботи в підготовці приміщення до ремонту.

Всередині підвалу підрядник вже замінив 84 метри каналізаційних труб, проклав 54 метри труб дренажної системи, налаштував природню вентиляцію. Зараз проводить гідроізоляцію підлоги перед тим, як вкладати бруківку, і мурує приміщення під санвузли. Скоро персонал садка зможе розмальовувати стіни укриття, приносити туди необхідні для роботи та навчання речі.

Триває будівництво стаціонарного укриття на території школи №8 для цієї та сусідньої школи №5. Масштаби збудованого приміщення вражають. Висота стелі – 3.3 м, площа приміщення – 200 м², а об’єм – 700 м³. Укриття розраховане на майже 400 місць. Площа невелика, а кількість людей, які можуть одночасно в ньому знаходитись, розраховується не лише за площею приміщення, а й за об’ємом повітря всередині. Тому така висота стелі.

На підлозі – залита чорнова стяжка. Підрядник ТОВ «Ідея» проклав інженерні мережі й готується штукатурити стіни, налаштовувати вентиляційну систему, мурує санвузли: два інклюзивні та один звичайний. На інклюзивному навчанні в школі №8 – 18 учнів. Серед них діти, що пересуваються на кріслі колісному та з допомогою милиць.

У плануванні укриття передбачена навіть кімната для генератора, невеликі підсобні приміщення.

Щоб запобігти можливим підтопленням укриття, навколо будови проклали зовнішню дренажну систему.

Колектив невеликої школи №6 під час повітряної тривоги буде переходити в укриття, що в сусідньому комерційному закладі. Підприємець погодився надати в користування навчальну аудиторію автошколи. Світле, тепле і просторе приміщення розраховане на 120 людей. Поблизу з кімнатою-укриттям є санвузол з усіма зручностями.

РЖКП-1 ремонтує дві вільні кімнати укриття ліцею №13 під сховище для сусіднього садка №6.