Волинь Новини

Бізнес на смертях: на Волині ритуальна служба наживається на горі людей

Минуло майже 3 тижні, яка Тамара Троянова з міста Ківерці Луцького району поховала свою матір. Це для неї не стало несподіванкою, адже лікарі радили готуватися до найгіршого. Неприємним сюрпризом стало те, що безплатну довідку про смерть взяти непросто. Отримати цю довідку жінці порадили у Ніни Павлішиної – місцевої підприємиці, що надає ритуальні послуги.

Саме до неї Тамара звернулася з єдиним проханням – отримати свідоцтво про смерть. Для цього надала оригінали документів, зокрема, паспорт матері і свій, – йдеться у сюжеті 12 каналу.

«Я п’ять разів запитувала, скільки коштує довідка, вона мені не відповіла», – каже Тамара.

Маму Тамара поховала наступного дня після її смерті, без довідки, бо ні її, ні власні документи пенсіонерка не могла ще тиждень. Ніна Павлішина то не виходила на зв’язок, то відкладала все «на завтра». Забрала документи жінка більше, як через тиждень, вона вчергове прийшла до ритуального бюро Павлішиної. На столі на неї вже чекала довідка і гроші, які – спочатку Тамара не зрозуміла, в потім була шокована.

Відповідно до законодавства, у разі смерті пенсіонера, виплачують грошову допомогу на поховання у розмірі двох пенсій. У цьому випадку – це 6 тисяч гривень. Щоправда на столі лежало чотири з половиною тисячі. Пенсіонерка досі не може прийти до тями, каже, коли до її сім‘ї прийшло горе, чужа людина вирішила на цьому нажитися. У бюро ритуальних послуг, про яке розповідає Тамара Троянова, камеру бачити не раді.

До скандалів із цим ритуальним бюро звикли, бо це вже не перший, у який потрапляє Ніна Павлішина. Випадкова прохожа, місцева жителька назвала підприємицю аферисткою, мовляв, монополізувала цей бізнес у Ківерцях і з пенсійним фондом домовилася. І справді, чому похоронну допомогу віддали не доньці померлої, а чужій людині? У відділі обслуговування громадян управління пенсійного фонду кажуть, право отримати гроші мають насамперед родичі, але Ніна Павлішина також.

«Це людина, яка отримує в нас похоронні допомоги, але для тих людей, яким вона проводить поховання. Вона обов’язково складає договір з родичами, які підписуються. Тоді вона приходить до нас», – зазначила заступниця начальника відділу обслуговування громадян Людмила Лебідь.

Чи є такий договір із родичами померлих, звісно, перевіряють. Людмила Лебідь дивиться у базі і каже, що була така угода у Ніни Павлішиної і з Тамарою Трояновою. Щоправда, сама пенсіонерка це категорично заперечує. Похорон, каже організовувала самотужки і з підприємцем нічого не підписувала, та й півтори тисячі гривень віддавати за довідку не планувала.

«Людина до мене звернулася, те, що вона просила, я їй все зробила. Гарного дня. До побачення», – сказала у коментарі Ніна Павлішина по телефону і кинула трубку.

Зазначимо, що підприємниця вже не вперше є героїнею скандалів. У лютому 2021 року вона фігурувала у скандалі приватного моргу у Ківерцях. Тоді тіло померлої від ковіду жінки пролежало на морозі годину, бо Ніна Павлішина, суборендарка приміщення, зачинила морг на ключ. У неї там був магазин, де продавали ритуальну атрибутику.

А ось наприкінці 2020 року з неприємним сюрпризом зіткнувся конкурент Павлішиної – ківерчанин Віктор Матвійчук. У його ритуальному автобусі невідомі особи заблокували будівельною піною вікна та двері, у причетності до вандалізму він запідозрив свою конкурентку Ніну Павлішин. Мовляв, у такий спосіб вона хотіла усунути конкурентів та монополізувати похоронний бізнес у Ківерцях. Тамарі Трояновій, яка переконує, що підприємиця обманула її та забрала гроші – радять звернутися до поліції. Обіцяє, що так і зробить.