Волинь Новини

На Волині громада довела в суді, що її неправомірно доєднали до Камінь-Каширської ОТГ

Як відомо, ще на початку 2020 року, коли завершення адміністративної реформи прогнозували «добровільно-примусовим», Гуто-Боровенській ОТГ, котра сформувалася у 2018-му, натякали, що її існування під загрозою.

Про це пише «Газета Полісся».

Місцеві жителі не хотіли в це вірити, адже сподівалися, що їхній вибір щось таки та й значить. Тим більше громада впевнено ставала на ноги і протягом 2 років змогла зробити немало для розвитку своїх сіл. Вона спрямовувала мільйони гривень у школи, будинки культури, на ремонти доріг та реалізацію інших проєктів. Її найвіддаленіші куточки, здавалося, почали оживати. Проте обласна адміністрація засумнівалася у фінансовій спроможності ОТГ і не внесла її у фінальний перспективний план, передає Район. Камінь – Каширський.

Вже у травні 2020-го представники об’єднаної Гуто-Боровенської сільської ради висловили незгоду з таким рішенням влади. Вони взяли участь у мирній протестній акції, що проходила під стінами Кабінету Міністрів України та Офісу Президента. Селяни намагалися донести свою позицію найвищому керівництву.

Але її, як і в області, не взяли до уваги. Тож після виборів, що відбулися восени того ж року, громади, яка першою добровільно, за свідомим рішенням її жителів, утворилася на Камінь-Каширщині, фактично не стало. Долею населених пунктів, які входили до неї, а це 10 сіл із загальною кількістю населення понад 5 тисяч осіб, почала опікуватися Камінь-Каширська міська рада у новоствореному форматі.

«Прикро, що так сталося, бо таким чином села повернули у ту ж ситуацію, в якій вони перебували до реформування. При чому зробили це не поцікавившись думкою людей. А це є порушенням законодавства. Тому виконавчий комітет Гуто-Боровенської громади оскаржив таке рішення в адміністративному суді. Окремо з позовом звернувся і я особисто, як житель Гуто-Боровенської сільської ради», — розповідає Костянтин Марчук, який сьогодні є депутатом Камінь-Каширської міської ради.

До таких кроків вдалися й інші громади України, які свого часу були добровільно сформовані, але потім приєднані до інших територіальних формувань без згоди на те. У судах не один рік їм довелося доводити незаконність таких дій влади. Та нарешті таки це їм все ж вдалося.

Як розповідає Костянтин Володмирович, спочатку дії Волинської ОДА визнав протиправними Волинський окружний адміністративний суд.

Він заодно зобов’язав Волинську обласну державну адміністрацію «розробити проєкт змін до Перспективного плану формування територій громад Волинської області в частині включення до переліку спроможних громад Волинської області Гуто-Боровенську об`єднану територіальну громаду, до складу якої увійшли територіальні громади: Гуто-Боровенська, Боровненська, Великообзирська, Верхівська, Олениненська з адміністративним центром об`єднаної територіальної громади в селі Гута-Боровенська Камінь-Каширського району Волинської області та подати такий проект до Кабінету Міністрів України для затвердження».

Втім обласна адміністрація з цим не погодилася і рішення адміністративного суду оскаржила. Восьмий апеляційний адміністративний суд задовольнив її апеляційну скаргу. Але вже Верховний суд у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду своєю Постановою скасував постанову апеляційного суду і залишив у силі рішення першої інстанції. Тож у вересні минулого року постанова Верховного суду набрала чинності.

Відповідно до неї у жовтні 2022 року Волинська обласна рада сформувала робочу групу з підготовки проєкту змін до перспективного плану формування територій громад Волинської області. Очолив її голова Волинської обласної військової адміністрації Юрій Погуляйко, а до складу у числі інших (16 осіб) увійшли, зокрема, голова Камінь-Каширської РВА Ольга Ващук, голова Камінь-Каширської міської ради Віктор Пась.

Тим часом уже не одне засідання відбулося і окружного адміністративного суду міста Києва за позовом до Кабінету Міністрів. Але у 2022 році його ліквідували і зараз ще не відомо, який суд прийме справу Гуто-Боровенської громади до КМУ як правонаступник.

Звичайно, селяни сподіваються, що у кінцевому результаті і її виграють.

«На Камінь-Каширщині Гуто-Боровенська ОТГ — єдина, яка сформувалася на добровільних засадах, враховуючи волевиявлення людей. Тму ми і надалі будемо добиватися справедливості. І якщо українські суди не задовольнять наших вимог, або ж їх рішення, постанови не виконуватимуться, то ми готові звернутися і в Європейський суд», — зазначає Костянтин Марчук.