Важливо Волинь Новини

Чи доцільно перейменовувати вулицю Пушкіна на честь Вальдемара Пясецького

Безумовно, війна та жорстокі злочини окупантів потребують повного очищення топонімики від будь-якої згадки про окупанта.

Відтак, у Луцьку найближчим часом планують змінити назви кількох десятків вулиць, названих на честь російських державних та культурних діячів. Таких, що є русизмами та тих, що відображають ворожий світогляд.

Напередодні це питання розглянули на засіданні комісії з питань підготовки та проведення процедури перейменування вулиці Пушкіна. Про це луцький міський голова Ігор Поліщук повідомив в у своєму телеграм-каналі.

 

«На розгляд сесії вношу проєкт рішення про перейменування вул. Пушкіна на вул. Вальдемара Пясецького.

Вальдемар Пясецький — один з найбільш відомих дослідників історії Луцька, автор понад сотні статей з історії нашого міста, а також книг «Вулиці і майдани Луцька», «Пройдімося давнім Луцьком», «Луцьк. Історико-краєзнавчі нариси», «Родовід Лучеська великого», «Луцьк. Середмістя», – йдеться у повідомленні.

Відтак, наразі відбувається проведення громадського обговорення у формі консультацій з громадськістю на офіційному веб-сайті Луцької міської ради і громадських слухань щодо питання перейменування вулиці Пушкіна на вулицю Вальдемара Пясецького в строк з 01.02.2023 року до 01.04.2023 року.

Утім, як і в багатьох населених пунктах України питання перейменування вулиці Пушкіна на честь Вальдемара Пясецького сприйнялося неоднозначно: виникло чимало суперечок, дискусій, коментарів. Особливо бурхливі дискусії виникали в соцмережах.

Зокрема, жителі вулиці Пушкіна колективно обрали нову назву – Святовасилівська.  А також надали комісії листи і протоколи, закріплені підписами. Крім цього, надходили пропозиції щодо перейменування від конкретних жителів інших вулиць чи груп мешканців.

До того ж вулицю Пушкіна луцька топонімічна група рекомендує назвати Святовасилівська, адже там збереглися залишки старовинного монастиря Святого Василія.

«Я підтримую пропозицію одну з вулиць міста назвати іменем П’ясецького, він достойний цього, але є чимало інших вулиць, навіть у центрі міста.

Навіщо було одну з центральних вулиць називати Глиняна? Перейменуйте її тепер на П’ясецького! І головне: закон один для всіх. І для міського голови також! Тому спочатку хай ця іменна пропозиція пройде двомісячне громадське обговорення. І ми принципово будемо стежити, як мер, юрист за фахом, вміє дотримуватися законності», – написала кандидатка історичних наук, представниця Інституту національної пам’яті на Волині Леся Бондарук.

Незважаючи на численні прохання мешканців вулиці Пушкіна надати нову назву Святовасилівська –  у центрі Луцька все ж таки може з’явитися нова вулиця названа на честь Вальдемара Пясецького після громадського обговорення.

Про це йшлося на сесії міської ради 25 січня.

За словами депутатки Алли Доманської, до комісії надійшло кілька варіантів назви для цієї вулиці. Всі варіанти відправили до робочої групи, яка досі їх не розглянула.

Варто зазначити, що міський голова Ігор Поліщук відповів, що чимало звернень було саме про перейменування на вулицю Вальдемара Пясецького.

Зрештою, Алла Доманська зазначила, що ці звернення не надходили до комісії.

«Вулиця Пушкіна в Луцьку дуже давня – від 1227 року. Тоді в її глибині князем Васильком Романовичем був заснований Василівський монастир.
Власне, тоді це була заміська територія, а вулиця була просто відгалуженням від  основної дороги, яка вела з міста на Литву, Київ, Олику, Теремно.
Уся територія нинішнього центру міста аж до Сапалаївки і Глушця належала саме цьому монастирю. Це були його поля й сіножаті.
До слова, князь Свидригайло в свій час підтверджував цю власність. Відтак, монастирську забудову складали Василівська церква, келії і господарські будівлі.  Біля церкви був великий приходський цвинтар.
Під час війни 1812 року там теж здійснювали захоронення і був встановлений кам’яний пам’ятний знак, який тепер в експозиції краєзнавчого музею. Територія монастиря забудована у 18 столітті житловими будинками, які збереглися дотепер і в них діяла Луцька художня школа.
Проте монастирський цвинтар довкола цієї будівлі зберігається нині. Зрештою, при земляних роботах можна втрапити на могили.

Зауважу, що одне із захоронень ми виявили кілька років тому, коли ремонтували дорожне покриття. Далі в кінці вулиці, якщо доріжкою виходити на вулицю Богдана Хмельницького, буде просторий незабудований двір – це є територія Воскресенської церкви із цвинтарем.
Я вважаю, що вулиця має відновити свою історичну назву “Василівська”. Тим паче, що вона перебуває в історичному ареалі Заглушецьке передмістя. Вимогами ареалу є відновлення історичних назв, а не внесення нових», – зазначив  у коментарі Волинь infa відомий волинський історик та краєзнавець Петро Троневич.

 

Нагадаємо, ще у далекому 2016 році Петро Троневич пропонував перейменувати вулицю Пушкіна на Василівську чи Васильківську.

Крім цього, історик радив розмістити на будинку, де нині розташована міська санепідемстанція – інформаційну дошку, що свідчитиме про те, що на цьому місці дійсно розташовувався монастир. Таким чином, це, мовляв, відповідатиме багавіковій історії.


«Звісно, Вальдемар Пясецький значуща особистість для Волині. Утім, до вподоби нам назва Святовасилівська», – зазначають жителі теперішньої вулиці Пушкіна.

 

Перейменування вулиць є болючим питанням для багатьох лучан, які сподіваються, що врешті – решт у владі врахують думку більшості мешканців.