Волинь Новини

Волинського фермера звинувачують у шахрайстві

Волинянки стверджують, що їх обманув відомий сировар – нібито купив свійських тварин і повністю не розплатився. Жінки вирішили винести це питання на загал, коли побачили, що чоловік почав збирати гроші на допомогу ЗСУ. Вони підозрюють, що частина цих грошей може не надходити військовослужбовцям, – пише ІА Волинські новини.

Ірина Дячук надумала продати теличку в 2021 році. Із покупцем, виробником крафтових сирів Русланом Митьком зійшлися на сумі у вісім тисяч гривень. Однак у день продажу фермер мав при собі тільки дві тисячі гривень, тож домовилися, що решту суми чоловік віддасть згодом. Справді, невдовзі він доплатив ще три тисячі, ідеться в сюжеті ТРК «Аверс».

Ще три тисячі гривень чоловік досі не повернув: то через ДТП, то через повномасштабне вторгнення.

«У березні телефонуємо йому й запитуємо, чи вже поправився після тої ДТП. Він каже: вже поправився, зараз будуть дуже добре продаватися сири, тому найближчим часом доплачу. Потім він телефон не брав. Я йому написала 27 квітня. Він відповів, що зараз в Україні триває війна. Все. Після того скрізь мене заблокував», – розповідає Ірина Дячук.

Не дочекавшись грошей, жінка вирішила «прославити» Руслана Митька в соцмережах.

«Він відразу почав казати, що це наклеп, що буде подавати на мене до суду. Людям сказав, що я шахрайка, що я отримала решту суми, що ці гроші дав мені особисто в руки. Але він не міг нічого дати мені особисто в руки, тому що 26 лютого я виїхала з України», – нарікає Ірина Дячук.

Під її дописом почали писати інші люди, які розповіли, що потрапили з фермером у подібні перипетії. Наприклад, Оксана Аль-Халавань із Київщини зазначила, що у 2021 році продавала Митьку пару нубійських кіз. Домовлялися про 24 тисячі гривень, але на руки жінка отримала тільки вісім. Решту фермер мав виплатити згодом.

«Через місяць починаю запитувати, даю номер картки. Кажу: можете починати проплату, думаю, свої проблеми вже владнали. Він починає: ваша коза б’є інших, розбила мені ніс, тепер треба оперувати. Я затихла. Потім знову нагадала. Він сказав: ваша коза ударила моїх кіз і зробила чотири аборти. До цього він увесь час говорив, що коза гарна», – пригадує пані Оксана Аль-Халавань.

Вона додає, що вже й не має надії повернути гроші за кіз, однак неабияк обурилася, коли побачила в соцмережах, що Руслан Митько збирає гроші на ЗСУ.

«Він хоч раз показав чек чи товар, відправлений для хлопців із ЗСУ? Ні. Він просто говорить, що збирає на те і на те. Кому збирає? Може, собі», – звертає увагу жінка.

Руслан Митько під час телефонної розмови обіцяв, що піде до суду за наклепи. Він запевняє, що завжди з усіма розраховувався, тому виправдовуватися не мусить. Чоловік підозрює, що багато ображених на нього з’явилося після відмови відкривати рецептури своїх сирів.

Але волонтерка, яка не має стосунку до фермерства, ще одна з постраждалих, вказує: «У мене він позичив 20 тисяч гривень. Повернув лише п’ять тисяч. Його батько мене обізвав. Сказав, що всі військові – лохи і дурні. А самі з листопада збирають гроші нібито для війська».