Волинь Новини

Справа Христецької: скандальний суддя закрив очі на підозри в особливо тяжких злочинах

«Послухали лисичку – і щуку кинули у річку…» Саме такі рядки з класичної байки Глібова пригадалися нашим журналістам після того, як вони побували на черговому судовому засіданні у справі Марії Христецької.

Про це йдеться у сюжеті 12 каналу.

Нагадаємо, директорку Шацького природного національного парку підозрюють у вчиненні низки кримінальних правопорушень. Це і зловживання службовим становищем, і видача свідомо неправдивих офіційних та використання підроблених документів, заволодіння чужим майном, а також – увага! – організація злочинної групи. Тільки за останній злочин, який правосуддям кваліфікується як особливо тяжкий, Христецькій загрожує 12 років за ґратами!

Але до чого тут байка про щуку, запитаєте ви… Та, просто попри всі клопотання прокурорів, сьогодні суд, тепер уже апеляційний, вдруге не захотів відсторонювати чиновницю від роботи і садити під цілодобовий домашній арешт. Служителі Феміди чомусь не сприйняли логічних аргументів сторони звинувачення: що посадовиця, вчиняючи злочини саме на робочому місці, може тиснути на свідків і, так би мовити, замітати сліди.

Судді Волинського апеляційного суду клопотання прокурора вирішили відхилити. А отже, підозрювана у вчиненні особливо тяжкого злочину Марія Христецька й далі вільно може керувати Шацьким нацпарком.

Ще до одного фігуранта цієї справи – її заступника Василя Матейчика – судді також не вбачають потреби застосовувати домашній арешт.

«Волинський апеляційний суд постановив апеляційну скаргу прокурора залишити без задоволення, а ухвалу слідчого судді Луцького міськрайонного суду Волинської області від 1 лютого 2023 року щодо Матейчика Василя Івановича залишити без зміни», – оголосив головуючий суддя Петро Борсук.

Цікаво, що цей служитель Феміди свого часу сам був фігурантом кримінального скандалу. У 2017-му Волинська прокуратура оголосила, що підозрює Борсука у винесенні свідомо неправосудної постанови. Тоді медіа стверджували, що таким чином суддя «відмазував» колишнього керівника Ягодинської митниці від відповідальності.

Дивує також і те, що на скандал із Марією Христецькою досі нема жодної публічної реакції від її безпосереднього керівника – голови Державного агентства лісових ресурсів України Юрія Болоховця. Хоча вперше про підозри директорці Шацького парку прокуратура оголосила ще у листопаді минулого року. 12 Канал продовжить уважно стежити за перебігом справи і ставити запитання усім причетним до скандалу посадовцям. Як кажуть, далі буде