Волинь Новини

На Волині 10 років судять шахрая, який продавав неіснуючі будинки. Фото

На Волині вже десять років судять шахрая, який брав з людей гроші та обіцяв, що побудує їм хати. Але ані будинків, ані своїх грошей замовники не побачили. По цій справі проходить 17 потерпілих.

Про це йдеться в сюжеті ТРК «Аверс».

Підсудний Грицишин Євген Петрович діяв по наступній схемі: чоловік потерпілим представлявся будівельником, пропонував дешеві будинки, в основному з дерева, ті, що швидко зводяться. Він навіть показував хати, які нібито побудувала його фірма. Оскільки ціна була приваблива, клієнтів вистачало. Тут потрібно бути чесними: кілька дач чоловік таки по-справжньому звів.

Серед його потерпілих – Галина Яценюк. У 2014 році вона почала облаштовуватися. З гарною пропозицією дешевого будівництва підвернувся підсудний. Відтак пані Галина віддала шахраєві 104 тисячі гривень. На той час це було 6 тисяч доларів.

«Думала, що він побудує будиночок, а він, шахрай, нас обманув. Ми мали договір, квитанції, все в нас було зареєстровано, але він нам нічого не побудував. Як ми почали його шукати, то дізналися, що в нього фірма зареєстрована в неіснуючому селі. І ми почали шукати інших потерпілих. Це було 17 осіб», – розповідає пані Галина.

Інший потерпілий, Олег Бойко, віддав шахраєві 16 тисяч гривень, на 2013 рік, як він каже, це було 2 тисячі доларів. Будував маленьку дачу. Як тільки замовник віддав гроші, будівельника і слід простив.

«Ми з ним зв’язувалися регулярно, щотижня. То він постійно обіцяв, що завтра приїде, то обіцяв, що почне працювати, як закінчить з іншими справами. Ці казки він нам розповідав до року», – ділиться Олег.

Грицишин не тільки розповідав, а й далі продовжував виманювати гроші.

«П’ять чи шість разів я давав йому гроші у зв’язку з тим, що матеріали дорожчали. Він приїжджав і просив віддати в той самий день», – розповідає інший потерпілий, Михайло Павлов.

Загалом у провадженні проходить аж сімнадцять потерпілих. Це лише ті люди, які звернулися. Галина Яценюк уже навіть виграла у підсудного справу, але оскільки він грошей не віддав, вона подала на виконавчу службу. Тепер Грицишин винний їй не 140 тисяч гривень, а 700 тисяч, на що підсудний називає потерпілу шахрайкою.

До слова, за 10 років тяганини суд уже навіть встиг одного разу закрити провадження. Просто прокурор подав апеляцію. Справу знову відкрили, й врешті чоловіка за стільки років взяли під варту. До слова, підсудний досі займається будівельною діяльністю. До прикладу, у 2019 році він заснував у Києві фірму «Новітні інвестиції України», КВЕД якої – вантаж, будівництво будинків, нежитлових приміщень та торгівля деревиною.