Волинь Новини

Щодо дітей мають діяти правила, а не заборони, – керівниця дитсадка у Луцьку

Керівниця приватного дитсадка у Луцьку «Територія Розвитку» Оксана Трухіна вважає, що дітей краще дисциплінують правила, а не заборони.

Про це вона розповіла у програмі «Актуально» на 12 каналі.

«Заборона завжди відштовхує. Я більше за правила. Коли є правила – спокійніше, безпечніше. Наприклад, є дві різні особистості, йде період притирання. Чоловіка батьки виховували за одними правилами, дружину – за іншими. Поки вони зустрічаються – йде проговорювання нових правил. Коли ці правила проговорені і їх дотримуються – є безпека, довіра між партнерами.

Коли ж у цій довірі народжується дитина, для неї теж встановлюються правила: не торкайся гарячого, бо обпечешся. Це правило безпеки. Є правило довіри через «я тебе люблю, але отак не роби» – це про вчинок, а не про дитину. Є правила режиму. Я бачу, як працює нервова система дітей. Коли ми раніше лягаємо спати – вони спокійніші, врівноваженіші. А коли багато гаджетів, коли з батьками пізно прийшли з гостей – тоді дитина розбалансована, знервована. І це вже недотримання правил», – розповіла Оксана Трухіна.

На її думку, щоб привчити дітей до правил – має бути діалог: монологи, повчання не спрацьовують. Повинні бути питання і відповіді як з боку батьків, так і з боку дитини.