Важливо Волинь Новини

Колишній настоятель волинського храму, заявив, що УПЦ МП можуть “виселити” з двох головних святинь Києво-Печерської лаври

Колишній настоятель Успенського храму села Низкиничі Іваничівського району, намісник Києво-Печерської лаври митрополит Павло заявив, що в УПЦ МП закінчується договір оренди Трапезного та Успенського соборів Лаври.

Від 1 січня священнослужителів УПЦ (МП) можуть позбавити доступу до головних храмів Києво-Печерської лаври – Успенського та Трапезного соборів, – пише ТСН.

Про це заявив скандальний намісник Києво-Печерської лаври митрополит Павло (Лебідь).

“Мені стало відомо, це поки що не точні чутки. У нас закінчується договір оренди Трапезного та Успенського соборів. Негласно нам підтвердили, що вже наступної неділі або в суботу нас не пустять у ці храми – ні до одного, ні до іншого. Я вам це сьогодні кажу, щоб ті почули, за кого ми голосували”, – сказав митрополит Павло до своїх парафіян російською мовою.

За словами митрополита, “ті, за кого ми голосували, зараз чинять підступи щодо церкви” (УПЦ МП. – Ред.). Павло поскаржився, що кілька разів телефонував міністрові культури, але Олександр Ткаченко нібито “жодного разу не узяв слухавку”.

Завтра, 26 грудня, о 10:00 у ієрарха відбудеться зустріч з директором державного заповідника “Києво-Печерська Лавра”.

У Мінкульті поки не прокоментували заяву митрополита Павла. Офіційного підтвердження цієї інформації поки не було.

Довідка:

Петро Дмитрович Лебідь народився 19 квітня 1961 року в селі Борбин Млинівського району Рівненської області. У 1976 році закінчив восьмирічну школу в Борбині, у 1978 році — середню школу в селі Довгошиї.

У 1978–1980 роках навчався в Луцькому технікумі радянської торгівлі. У 1981–1983 роках служив в Радянській армії в Баку.

У 1984 році вступив до Московської духовної семінарії, яку закінчив 1988 року. 24 травня 1987 року архієпископом Дмитрівським Олександром висвячений на диякона.

7 січня 1988 року архієпископом Волинським і Ровенським Варлаамом висвячений на священика в Троїцькому кафедральному соборі Луцька. Після закінчення МДС в тому ж році направлений настоятелем Успенського храму села Низкиничі Іваничівського району Волинської області.

26 червня 1989 року в Троїцькому кафедральному соборі Луцька архієпископом Волинським і Ровенським Варлаамом пострижений в чернецтво з ім’ям «Павло» на честь первоверховного апостола Павла. 30 травня 1992 року архієпископом Волинським і Луцьким Варфоломієм зведений у сан архімандрита.

30 березня 1994 року призначений намісником Успенської Києво-Печерської лаври.