Новини

В Україні планують у понад двічі підвищити ціни на електроенергію: кого це торкнеться

З 1 січня 2023 року тарифи на світло в Україні можуть злетіти більше ніж удвічі.

Національна енергетична компанія Укренерго запропонувала збільшити тарифи на передачу електричної енергії та на диспетчерське (оперативно-технологічне) управління з початку наступного року. Про це йдеться в обґрунтуванні щодо необхідності внесення змін до тарифів, яке опубліковано на сайті компанії.

Укренерго пропонує Національній комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, встановити на 2023 рік тариф на передачу електричної енергії на рівні 636,17 грн/МВт-год, натомість сьогодні він складає 345,64 грн/МВт-год.

Тариф на послуги з диспетчерського (оперативно-технологічного) управління НЕК Укренерго пропонується збільшити з нинішнього 62,13 грн до 207,63 грн/МВт-год.

Зазначається, що збільшення тарифів торкнеться бізнесу.

Серед основних причин зростання тарифів компанія назвала руйнування енергетичної інфраструктури України через російські обстріли, через що суттєво зростає фізичний обсяг робіт та їхня вартість, зростання витрат на сировину, паливо та матеріали, збільшення видатків на капітальні інвестиції та оплату праці.

Результатом цього підвищення стане зростання цін на більшість товарів. Тобто населення побічно відчує підвищення тарифів.

Остаточне рішення прийматиме Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг.

Реакція бізнесу

На думку глави Асоціації власників малого та середнього бізнесу Руслана Соболя, в результаті Україна може взагалі втратити національне виробництво.

«Підвищення тарифів на передачу та диспетчеризацію електроенергії – нищівний удар для українського бізнесу. Це рішення викликало багато питань навіть у мирний час, а під час війни – це просто неприпустимо. Якщо ми хочемо зберегти національне підприємництво, якщо ми хочемо зберегти національний бізнес – це робити не можна категорично», – заявив Соболь в інтерв’ю ТСН.

Підвищення тарифів для населення

Згідно з рішенням Кабміну, тарифи на світло не зміняться до кінця опалювального сезону. В даний час діє фіксований тариф для індивідуальних побутових споживачів:

1,44 гривні за кіловат-годин при споживанні до 250 гривні за кіловат-годин на місяць,

1,68 гривні за кіловат-годину за споживання понад 250 гривні за кіловат-годину на місяць.