Волинь Новини

«Війна стала лакмусовим папірцем для виявлення хто є хто, громадянської та патріотичної позиції кожного» – Ірина Констанкевич про артистів, спортсменів та науковців, які підтримують путінський режим

Як українські зірки поплатяться за замовчування позиції щодо війни? Про це спілкувалась народна депутатка України, перша заступниця голови Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики ВР Ірина Констанкевич в ефірі одного зі столичних телеканалів.

«Так, артисти, спортсмени, науковці, які підтримують збройну агресію проти України і стали на бік ворога – однозначно колаборанти, але як називати тих, хто не висловлює відкрито свою позицію? Я називаю це «мовчазна підтримка», це не зберігання нейтралітету, це «всидіти на двох стільцях одночасно» і це теж, на жаль, позиція.» – переконана Ірина Констанкевич.

Втім, як розповідає народна депутатка – більшість українських артистів, спортсменів, письменників, діячів культури захищають Україну на культурному фронті, більшість волонтерять, збирають кошти на потреби ЗСУ, поширюють українську культуру та розповідають про війну на різноманітних майданчиках світу. Йшлось в ефірі, зокрема, про те, що робити із артистами-зрадниками? Із науковцями, спортсменами, які попри українське громадянство підтримують політику кремля і виправдовують вбивства українців, або, як каже Ірина Констанкевич «мовчки підтримують» режим. «Забирати» громадянство, накладати санкції, арештовувати?

Як повідомила народна депутатка – чинним законодавством України передбачені санкції для громадян України. Такі речі у прерогативі відповідних правоохоронних органів. Що ж стосується громадянства, то воно відповідно до Закону про громадянство може припинитися тільки у тому випадку, якщо людина отримає громадянство іншої країни.

«Наш захист і наша зброя – це пам‘ять. Маємо пам‘ятати кожного і кожну, хто підтримує окупанта, або «зберігає нейтралітет». Зрадникам не місце в українському культурному просторі» – резюмувала Ірина Констанкевич.