Важливо Волинь Новини

Історичні планшети, макет старої Олики, гравюри, світлини: в Олиці відкрили інформаційний центр. ФОТО.

У замку Радзивілів, облаштували інформаційний осередок літопису селища Олика та родини Радзивілів. 5 грудня центр відчинив двері для перших відвідувачів. На відкритті були присутні народна депутатка України Ірина Констанкевич, заступник керуючого справами апарату обласної ради, депутат облради Юрій Ройко, депутат облради Орест Маховський, голова Луцької райради Олександр Омельчук, Олицький селищний голова Олександр Прендецький, науковці, краєзнавці та місцеві мешканці.

«Перемога України – це в тому числі і про відродження нашого коріння, нашої історії та цінностей. Тому, на мою думку, ми на правильному шляху. І поява такого осередку історії Олики – це логічне продовження наших спільних зусиль і депутатського корпусу обласної ради, і районної ради, і місцевої влади, і народних депутатів України. Саме завдяки зусиллям Ірини Констанкевич Олицький замок був включений до президентської програми Велика реставрація та отримав державну підтримку в частині відбудови та відродження», – наголосив Юрій Ройко.

В одному із залів інформаційного центру історії презентовано світлини князівської родини Радзівілів, гравюри, історичні планшети, виконані архітекторами та будівельниками, а також макет стародавньої Олики. Ще одна зала наповнена картинами юної художниці Катерини Слабецької. Мисткиня обіцяє наступного року доповнити цю колекцію й іншими краєвидами та архітектурними пам’ятками Олики. Експозиційний фонд інформаційного центру також поповнив один із нащадків князівського роду Мацей Радзивіл, він передав найцінніший скарб своєї родини – копію ікони Божої Матері.

«Відновлення величі Олики, Олицького замку – це не лише про вшанування пам‘яті та висловлення вдячності для роду Радзивіллів, це про повернення історичної пам‘яті, про наше коріння і головне – це про культурно-туристичне майбутнє краю» – переконана Ірина Констанкевич.

Вона вручила ряд відзнак ініціаторам та організаторам створення осередку історії Олики.

«Сьогодні ми бачимо результат спільних зусиль територіальної громади, науковців, музейників, місцевого бізнесу, медійників та великих патріотів Олики як місцевих, так і на рівні Києва. Адже одна людина – безсила, а якщо працювати таким гуртом заряджених Оликою, то , як бачимо, справа зрушилась з місця. Усім дякую, ви змогли здивувати», – наголосила народна депутатка.

Олицький селищний голова Олександр Прендецький подякував за підтримку кожному, хто має спільний погляд щодо розвитку селища та хто долучився до створення та відкриття центру.

«Сьогодні над нашою державою літають ракети, і можливо, хтось скаже, що така подія не на часі, але не варто забувати, що саме наша історія та культура нині об’єднують і гуртують український народ. Відкриття цієї експозиції – це прояв нашої громадянської позиції. І це лише початок, ми обіцяємо й надалі всіх дивувати, вдосконалюватись і розвиватись. Ми маємо на меті відродити інтерес до нашого величного селища та привабити якомога більше туристів», – зауважив він.