Волинь Новини

На Волині агропідприємство посадило яблуневий сад за грантові кошти

Фермерське господарство «Дари Волині» – учасник державної грантової програми зі створення саду.

Директорка підприємства Марина Єлева розповідає, що в рамках проєкту вже встигли отримати грантові кошти та посадити саджанці під яблуневий сад на площі у 8,4 гектара. Тож у «Дарах Волині» вже встигли перевірити на ділі, як працює проєкт. Про це інформує Мінагрополітики.

Марині Єлевій 35 років. Разом із батьком та матір’ю вони перекваліфікувалися у фермерів ще у 2013 році. До того кожен займався чимось своїм, але оскільки у татових батьків була хата у селі Грибовиця (Нововолинська міська громада Володимирського району), вирішили там закласти сад.

Тож нині родина має вже в обробітку яблуневий сад площею в понад 11 гектарів. Додатково сім’я Марини вирощує сою та пшеницю. Загалом у сезон вона забезпечує понад 40 людей із навколишніх населених пунктів робочими місцями.

Яблука фермерство збуває у місцеві мережі, а також на Львівщину та Рівненщину. У минулі роки була можливість співпрацювати з Білоруссю, але з початком війни будь-які шляхи співпраці безповоротно обірвалися.

Шум у вухах та німіють кінцівки?

Потрібно швидко лікуватися, поки у тебе є час. Необхідно щодня..

Марина каже, що цього року вирощену агропродукцію вдалося реалізувати без пригод і зайвих проблем. Як буде наступного року, покаже час, але родина вірить у перемогу України та налаштована оптимістично.

Марина – дуже проактивна жителька своєї громади. Вона є депутаткою міської ради, обіймає посаду кризової менеджерки в благодійній організації, але каже, що саме фермерство дозволяє їй переключитися на позитивну хвилю і відпочити думками й душею.

«Прогулянка садом дуже заряджає. Буває, навіть ходжу в робочих цілях для різного аналізу, але одразу відчуваю, як збагачуюся енергією та відновлююся від різного негативу. Тому сади для мене це вже не стільки робота, як невіддільна частина мого життя», – запевняє Марина Єлевій.

Нагадаємо, урядова програма «єРобота» стартувала 1 липня, вона дає можливість агропідприємцям та фермерам отримати грант на створення саду або теплиці.

Детальніше з умовами та правилами подачі заявки для отримання гранту на сад можна ознайомитися тут, теплиці – тут.