Волинь Новини

Депутати Волиньради оглянули обласні комунальні заклади

Голова обласної ради Григорій Недопад, а також члени двох профільних депутатських комісій – бюджетної та з питань освіти і культури відвідали кілька обласних комунальних установ.

Про це повідомляють на сторінці Волинської облради у «Фейсбук».

Мета – з’ясувати безпекову ситуацію установ під час війни, готовність до опалювального періоду та перебоїв з електропостачанням, а також можливості працювати в умовах обмеженого бюджетного фінансування. А ще – оцінка проблематики, заявленої керівниками обласних комунальних закладів під час бюджетних слухань.

В обласній бібліотеці для юнацтва ніде яблуку впасти: у студентів – літературний квест, підлітки пакують солодощі для бійців, молодиці і пані елегантного віку плетуть маскувальні сітки та «кікімори», а по сусідству волонтери проєкту «Меценати для солдата» проводять майстерки для геть малюків – дітей наших Героїв.

Директорка Алла Єфремова стверджує: бібліотека працює як відкритий простір. А за місяці війни кількість як віртуальних (бо книгозбірня повністю цифровізувала бібліотечні процеси), так і реальних читачів збільшилася. Окрім того, заклад функціонує також як волонтерський центр та осередок дозвілля. В бібліотеці власна котельня, то ж у приміщенні тепло. Є укриття. До відсутності перебоїв зі світлом теж пристосувалися – мають індивідуальні ліхтарики, оскільки бібліотека розташована на другому поверсі, про встановлення генератора не йдеться. Колектив активно розширює види додаткових послуг, провадить грантову та фандрайзингову діяльність, що й послужить додатковим фінансовим ресурсом.  З проблем Алла Єфремова називає лише потребу у ремонті даху. Оскільки приміщення орендоване, до того ж й архітектурна пам’ятка, депутати мають провести додаткові консультації. Перший заступник голови Волиньради Юрій Поліщук висловив вдячність колективу книгозбірні за гарну організацію роботи та розвиток бібліотеки.

А от в обласній бібліотеці для дітей, у порівнянні з довоєнним періодом, кількість відвідувачів зменшилася, розповідає виконувачка обов’язків керівника Людмила Хілуха. Є укриття, хоч і невелике, у бібліотеці постійно організовують найрізноманітніші пізнавальні заходи та творчі майстерки. Для того, щоб повноцінно виконувати роль обласного бібліотечного закладу і залучати більше дітей з громад, Людмила Хілуха просить депутатський корпус про вирішення проблеми з оновленням комп’ютерної техніки та придбанням спеціального програмного забезпечення, що дасть змогу задовольняти читацький попит дистанційно.

Про спроможність належно функціонувати в умовах сьогоднішніх викликів запевнив голову обласної ради Григорія Недопада і очільник інституту післядипломної педагогічної освіти Петро Олешко. Укриття, генератори, новітнє інтерактивне обладнання, вмотивований колектив – є усе для того, щоб крім перепідготовки освітян, реалізовувати й інші напрямки діяльності, як от ЗНО, олімпіадний рух, тренінги, конкурси професійної майстерності тощо.

Не заявила проблем і директорка Волинського регіонального центру підвищення кваліфікації Тетяна Литвиненко. Вона продемонструвала останні здобутки і набутки установи, які вдалося реалізувати не лише за бюджетні, а й позабюджетні ресурси. Голова обласної ради побаченим задоволений, тож подякував колективу установи за працю та ефективну взаємодію.