Волинь Новини

Вода по годинах та пункти розливу: як лучанам подаватимуть воду, коли не буде світла

«Луцьководоканал» готується до можливого аварійного відключення електропостачання у місті, при якому у лучан може зникнути водопостачанням. Для цього проробляють різні схеми, аби люди не лишилися без води.

Про це повідомив директор «Луцьководоканалу» Віктор Гуменюк на засіданні бюджетної комісії 28 листопада, – пише ВСН.

Станом на сьогодні підприємство має запас альтернативних джерел живлення, але їх наразі недостатньо для того, аби забезпечити повністю функціонування всієї системи водопостачання у критичній ситуації.

«При проблемах з електропостачанням ми можемо подавати воду від насосних станцій по дві-три години з мінімальним тиском, але тоді виходить неконтрольований відбір води людьми та будинками, які мають більш вигідні позиції по ландшафту. Тобто даючи з насосної станції воду з тиском в одну атмосферу, на людину в межах доби припадало б води до 40-50 літрів, але наше місто має рельєфність і у деяких будинках створюється надлишковий тиск. Внаслідок цього деякі люди відбирають усю воду, що створює проблему для інших», – зазначив Віктор Гуменюк.

Загалом при відсутності електроенергії у Луцьку вода буде, проте подаватиметься по 2-3 години різними насосними станціями.

«Тобто ми можемо наповнювати нашу мережу водою, але те, що вона не дійде до когось, це – факт. Адже ми не можемо контролювати всіх людей, аби вони не вибирали всю воду», – зазначив директор підприємства.

Але у місті є можливість розгорнути свердловину, яку включити у систему, і вивести подачу води на місто.

«Теоретично при підключенні генераторів ми можемо забезпечити нормальний тиск води, але на нетривалий період. І цим ми просто «розбазаримо» воду з резервуарів, а їх ми намагаємося при зупинці тримати максимально заповненими. Загалом об’єм води для міста при умові правильного використання є доволі достатнім на довготривалий період, але подавати його через систему неефективно. Хтось вибере 200 літрів і виллє їх, а хтось взагалі не отримає. Тому у нас за потреби будуть організовані швидкі пункти розливу зі свердловин. Але ми не забезпечимо персональну доставку води, бо усі бригади будуть задіяні на наших об’єктах.

Потрібно розуміти, що 24 години ні про які альтернативні джерела не буде й мови. При відключенні світла спочатку ми готуємо всі насосні станції, а далі чекаємо інформацію чи буде напруга. Ми повинні зберегти усе обладнання та запаси води, а далі дивитися по ситуації», – зазначає Віктор Гуменюк.

За його словами, у лучан повинні бути свої запаси питної й технічної води, адже у критичній ситуації ніхто не працюватиме з кожною людиною персонально.

«Загалом води є багато, є й можливість її піднімати. Основне питання – це логістика, але не варто очікувати, що до вас персонально приїде автомобіль з водою. Ми плануємо провести збори з очільниками ОСББ, але обговорити ситуацію з водою, яка буде у системі, але тут уже питання як люди між собою скоординуються. Загалом по місту не менше двох тисяч свердловин знаходяться в приватному секторі, і у цих людей та бізнесу є генератори. Тому в крайньому разі варто їх шукати й домовлятися про набір води», – розповів начальник «Луцьководоканалу».