Волинь Новини

У міськраді пояснили, чому у Луцьку не відновлять роботу колонок для забору води

У Луцьку пропонували розконсервувати старі колонки, щоб у разі відсутності води мешканці багатоповерхівок могли брати її просто на вулиці. Однак, очільник комунального підприємства «Луцькводоканал» Віктор Гуменюк вважає це недоцільним.

Свої думки з цього приводу він озвучив під час комісії з ЖКГ у понеділок, 28 листопада, – пише ІА Конкурент. 

Депутат Луцькради від фракції «Громадянський Рух «СВІДОМІ» Михайло Наход поцікавився, чому місто не розконсервує старі водонапірні колонки, якими би могли користуватися мешканці, коли тиску у загальноміській мережі буде не достатньо, щоб постачати її у квартири на верхніх поверхах.

Віктор Гуменюк пояснив, що раніше у місті експлуатувалося більше шести сотень колонок, і жодна з них не була автономною – вони всі під’єднані до системи централізованого водопостачання.

«Якщо по вулиці іде наша магістраль – до неї відбувається просте приєднання, і виводиться колонка. Аналогічно відбувається приєднання до будинків. Якщо нема тиску у магістралі – води у будинках не буде, і так само не працюватимуть колонки.

Віктор ГуменюкВіктор Гуменюк

 

На питання депутата про те, як бути мешканцям верхніх поверхів багатоквартирних будинків, до яких через слабкий тиск вода не доходить, комунальник запропонував залучити до вирішення проблеми мешканців приватного сектору.

«Треба дати клич людям, мовляв, якщо вони чесні, порядні і відповідальні, то дозволять сусідам набирати в них воду. У Луцьку більше двох тисяч готових свердловин, які вже можна експлуатувати. Не потрібно навіть шукати нічого. Просто я думаю, що в нас небагато людей, які були би не проти, щоб в разі біди хтось приходив у їх двір по воду», – пояснив Віктор Гуменюк.

У свою чергу Михайло Наход закликав лучан з розумінням ставитися до проблем сусідів, і, поки місто не знайшло рішення, підтримувати одне одного і допомагати.

«Зараз скрутний час, особливо після чергових обстрілів, коли зникає електроенергія і вода. Люди піддаються панічним настроям. Багато мешканців починають наповнювати всі можливі резервуари водою, а інші тим часом не можуть набрати декілька літрів для приготування їжі. Це ненормально. Потрібно в усьому керуватися здоровим глуздом. Зрозуміло, що ми не можемо спрогнозувати, коли закінчиться війна, але як мінімум можемо навчитися з повагою ставитися одне до одного. Саме тому, поки у нас є проблеми з водопостачанням, ми повинні допомагати одне одному. Якщо ви живете на нижніх поверхах і в приватному секторі, і в вас є вода, дайте можливість людям, які живуть вище, набрати води. Будьмо свідомими та відповідальними сусідами. З цієї війни ми маємо вийти сильнішими та згуртованішими», – каже закликає депутат.

Михайло НаходМихайло Наход