Волинь Новини

Особливості та різноманіття ферм на Волині

Волиняни завжди були відомі своїми успішними досягненнями у сільському господарстві. Фермери завдяки знанням та родючим угіддям отримували гідні результати. Процес розвитку господарств триває та має можливість вийти на новий рівень. Діяльність різноманітних ферм у матеріалі на lutsk.name.

Оленяча ферма

У нашому краї розташована ферма з розведення благородного оленя, що є доволі унікальним явищем. Функціонує таке господарство у селі Радовичі Турійського району. Це за 60 кілометрів від обласного центру Волині. На 122 гектарах проживають понад 200 оленів.

У 2018 році на Волинь з балтійських країн завезли 80 оленів. Тварини чудово акліматизувалися, з’явилося багато потомства. Відвідувачі можуть погодувати звірів та подивитися на цих грайливих лісових тваринок.

На території установи вирішили й відкрити музей фауни волинських лісів. Представлені зразки птахів та тварин. Цікаві Радовичі й тим, що у населеному пункті збережений сільський аеродром. В ангарах розташована й виставка військової та цивільної техніки 50-60 років XX століття. Дореволюційні карети та брички також є у господарстві. Відвідувачам надали можливість орендувати велосипеди та поїхати маркованим маршрутом, що дозволяє залучити більше туристів.

Є секції на території господарства, в кожній з яких – окрема порода: два підвиди латвійських оленів, вергерський та альпійський. Керівництво вважає, що такі фермерські господарства – позитив для професійної реалізації та соціально-економічного розвитку області, адже це – нові робочі місця та одна з візитівок Турійщини.

Мешканці різних областей залишають позитивні відгуки щодо дільності фермерського господарства. Представникам з різних областей сподобалась прогулянка фермою. Для відвідувачів є навіть можливість підгодувати тварин та зробити світлини на згадку.

Сімейна молочна ферма

На території Олицької громади функціонує молочна ферма «Папики». Відкрили офіційно господарство 20 липня 2021 року.

Наталя Кушнір, керівниця сімейного фермерського господарства, зазначила, що реалізувати задум вдалося завдяки ініціаторам проєкту “УкрМілкІнвест”. Він спрямований на розвиток молочного тваринництва. Ініціатива надає можливість створювати сімейні молочні кооперативи на їхній основі.

Представники місцевої влади зазначили, що селяни активно почали створювати молочні ферми. Це показує розуміння людей стосовно питання розвитку сільського господарства у краї.

Держава підтримує сімейні фермерські господарства та надає бюджетна субсидія для нових господарств. Відповідна дотація надається у сумі по 5 тисяч гривень. «Папики» може розраховувати на фінансову підтримку представників управління агропромислового розвитку Волинської ОДА.

Олицька громада планує завжди підтримувати мешканців, що мають намір розвивати тваринництво. Загалом відкрито понад 100 молочних ферм завдяки проєкту.

«Папики» – єдине господарство із молочних ферм, яке реалізує молоко екстракласу. Поширення здорового та безпечного харчування – головна ідея для реалізації ініціативи. На фермі встановлено сучасний відео нагляд та технології, які дозволяють запускати та стабільно контролювати процес.

Власники ферми мають намір створити школу сімейного фермерства. Вони планують організувати прогулянки на конях та на велосипедах історичними місцями.

Сферична ферма для розведення кіз

На Волині функціонує й унікальне фермерське господарство. Єдина в Україні сферична ферма для кіз розташована поблизу села Орищі на Іваничівщині.

У приміщенні сферичної форми тварини себе почувають спокійніше та краще. Фермеру є з чим порівнювати, адже раніше він утримував кіз в інших приміщеннях.

Усередині сферичної ферми перебувають великі кози та козенята. Англо-нубійська порода кіз найкраще йде на контакт з відвідувачами. Тварини вільно гуляють на обгородженій галявині.

Фермер Руслан Митько успішно доглядає за тваринами. Він вирощує вже перших козенят від придбаних кіз. Волинянин у майбутньому має намір організувати сироварню на відкритому вогні.

Ферма з розведення сомів

Поблизу Володимира розташована ферма з розведення сомів. Підприємець Сергій Корець реалізував ідею, яка з’явилася у нього давно. Справу він назвав доволі непростою, оскільки потребує значних зусиль та часу. Велика база постійних клієнтів по всій Україні дозволяє розвивати бізнес.

Смак сомів полюбили мешканці з різних куточків нашої держави. Коли туристи приїжджають на Світязь, місцеві підприємці активно реалізують продукцію.

Налагоджене постачання для ресторанів Одеси та столиці України – Києва.

Для налаштування успішного процесу потрібно чимало зусиль. Приміщення, у якому розташована ферма, відповідно до віку риб розділене:

  • в одній кімнаті розміщені басейни з мальками;
  • в другій розташовані соми, які вже підросли і потребують більше місця;
  • у третій розташовані найпросторіші басейни для тих особин, які скоро підуть на продаж.

Соми надзвичайно вибагливі: однакова температура підтримується у всіх кімнатах.

Воду регулярно фільтрують та постійно змінюють, корм для них має змінюватися та повинен бути якісним. Фахівці намагаються робити все, щоб підводні мешканці були ситими.

Власники та співробітники ферми регулярно проводять відповідний цілодобовий нагляд. Вони стежать аби товар був безпечним для реалізації. Підприємець регулярно відправляє вирощену ним рибу на експертизу. Кожного разу після неї він отримує затверджений інстанціями сертифікат, який підтверджує якість та органічність його продукції.

Равликова ферма

Власники ферми поблизу Торчина запустили доволі прибуткову справу. Розведення равликів виявилося дуже ефективним. Подібні «равликові» фермерства є на Тернопільщині, Київщині, а також й на Волині.

Унікальна молюскова ферма функціонує у мальовничому селищі. Господарство активно розширюється та має перспективу для розвитку у майбутньому.

Фермери прорахували усі ризики. Вони не зупинилися на тому, що варто долати труднощі та розпочати нелегку справу. Створенні спеціальні умови для вирощування худоби. Складна та клопітка праця потребує багато часу. Вона не припиняється цілий рік. У місті у молюсків висаджують у спеціальні піддони, де вони ростуть протягом 4-х місяців.

Для того, щоб отримати здорові молюски, варто їм готувати спеціальну страву. Водні мешканці проживають на спеціальних щитах, які захищають їх від палючих променів сонця. Молюски ж активні цілу ніч, а вдень вони зазвичай відпочивають. Збирають «равликовий» урожай наприкінці вересня.

Згодом молюсків збирають. Їх правильно сушать та зберігають у холодильниках, де вони сплять. Весною равлики пробуджуються і вони відкладають ікру.

Фахівці, які контролюють процес виготовлення та збут равликів. Продукція потребує правильного зберігання та відповідного транспортування. Молюсків зазвичай реалізують на експорт. Кілограм екзотичного продукту вартує в середньому 3-3,5 євро. За тонну можна «вторгувати» близько 800 євро.

Підприємство протягом року має змогу реалізувати близько 20 тонн молюсків. Імпортують равликів виключно у мушлі, оскільки продажів в Україні м’яса із молюсків наразі заборонено.