Новини

G20 у спільній заяві засудила війну РФ проти України

Як стало відомо, G20 погодила спільну заяву щодо засудження війни Росії проти України. Вони нагадали резолюцію Генасамблеї ООН із закликом до РФ вивести війська з міжнародно визнаної території України. Три дипломатичні джерела повідомили, що декларацію погодили усі країни-учасниці групи. За словами учасника німецької делегації, текст проєкту, який опинився у розпорядженні ЗМІ ще 15 листопада, залишився без змін.

У тексті зазначають, що «більшість країн-членів рішуче засуджують війну в Україні та наголошують, що вона спричиняє велетенські страждання та погіршує наявні проблеми у глобальній економіці», але є і пасаж про «відмінність поглядів щодо ситуації та санкцій».

Також йдеться про те, що слід дотримуватися міжнародного права, а погрози застосування ядерної зброї є неприйнятною.

Крім того, лідери вітають продовження роботи «зернового коридору» через Чорне море, передає Радіотрек.

Ухвалення спільної декларації тривалий час було під питанням через значущі відмінності позицій щодо війни Росії проти України, у тому числі через те, що Росія сама є членом «двадцятки».

Нагадаємо, на саміті дистанційно виступив і президент України Володимир Зеленський. У промові він кілька разів згадав групу як G19, «викреслюючи» з неї Росію, пояснив, чому для України неприйнятний умовний «Мінськ-3», та розповів, якими Україна бачить 10 кроків для завершення війни й вирішення створених нею проблем.