Волинь Новини

В Луцькому пологовому почали тестувати новонароджених на понад 20 рідкісних хвороб

Волинь – один із 12-ти регіонів України, де запрацював пілотний проєкт “Розширений скринінг новонароджених”. У Луцькому пологовому будинку за згодою батьків немовлят тестують на 21 рідкісне захворювання, – розповів Суспільному директор медзакладу Сергій Сябрук.

Новий розширений скринінг є безплатним як для пацієнта, так і для пологового. Його вже профінансувала Національна служба здоров’я.

Тест-бланки зі зразками крові щодня поштою надсилають до лабораторії Львівського перинатального центру, розповідає заступниця медичного директора з неонатології Олена Курак. Каже, що орієнтовно за тиждень є результат.

Якщо все добре, то батьків не повідомляють. Саме в ранньому неонатальному періоді, коли ще немає клініки, коли безсимптомна стадія – вчасно виявити, вчасно почати лікування і ми зможемо попередити складні ураження нервової системи і інші важкі наслідки”, – говорить неонатологиня.

В Луцькому пологовому почали тестувати новонароджених на понад 20 рідкісних хвороб
Кров на аналіз у новонароджених беруть з п’ятки. Суспільне Луцьк

Катерина Приходько у Луцькому пологовому будинку три дні тому народила дівчинку На третю добу у дитини за згодою мами взяли кров на аналіз.

В Луцькому пологовому почали тестувати новонароджених на понад 20 рідкісних хвороб
Катерина разом із новонародженою донькою. Суспільне Луцьк

“Я відразу написала згоду. Тому, що на місці зробити всі ці процедури, що одразу перевірять спеціалісти – це одне. А коли потім з маленькою дитиною бігати…А іноді є такі хвороби, про які ми навіть не здогадуємося, а потім вже пізно”, – каже породілля.