Новини

Іранські дрони Shahed-136 уже в Білорусі: що наразі відомо

Іранські дрони-камікадзе Shahed-136 (вони ж «Герань-2»), імовірно, доправлені в Білорусь для атак на західні регіони України.

Про це повідомило регіональне управління Сил територіальної оборони «Захід» із посиланням на джерела, – пише ВСН.

«Іранські безпілотники, за даними білоруських джерел, доставлені на аеродром «Лунинець». Мова йде про, щонайменше, 20 дронів-камікадзе «Шахід-136» та пункти управління до них. Відзначимо, що від Лунінця до кордону з Рівненщиною всього 55 кілометрів», – зауважили військові.

В управлінні додали – не виключають, що вже найближчим часом іранські дрони атакуватимуть західні або центральні регіони України.

Тож військові закликали жителів за жодних обставин не ігнорувати сигнали повітряної тривоги.

Іранські дрони Shahed-136 уже в Білорусі: що наразі відомо

Однак, моніторингова група «Беларускі Гаюн», яка відстежує військову активність у Білорусі, повідомила, що не може ні підтвердити, ні спростувати цю інформацію.

«На сьогодні ми не можемо підтвердити чи спростувати зазначену інформацію. Однак хотілося б звернути увагу на деякі дивацтва. Викликає сумніви твердження про розміщення персоналу, який обслуговує дрони, в Гомелі, а самих дронів – на аеродромі «Лунінець». Відстань між Ленінцем та Гомелем – близько 310 кілометрів. Це 4 години їзди на автомобілі. Логічне було б розмістити персонал або на самому аеродромі, або в найближчому населеному пункті, де є готель/готель. Важко собі уявити перевезення персоналу настільки тривалу відстань (особливо для щоденної роботи)

Також зазначимо, що з 2010 року за 70 км від кордону з Україною на аеродромі «Осівці» (біля міста Береза? Брестської області) існує 927-й центр підготовки та застосування безпілотних авіаційних комплексів (БАК). На озброєнні центру перебувають дрони/БПЛА різних модифікацій. При цьому раніше будь-яких побоювань через перебування у безпосередній близькості від кордону в/год ЗС РБ, що спеціалізується на застосуванні дронів/БПЛА, не висловлювалося….

Ми не знаємо, на чому могли б привезти таку кількість дронів до Білорусі. Єдиний військово-транспортний літак, що прилітав з рф, за останні дні – це Ан-72, який вчора прилітав на аеродром «Мачулищи», – повідомляє «Гаюн».

Попри дискусії, є чи немає на території Білорусі іранських дронів-камікадзе, закликаємо кожного українця не ігнорувати сигнали повітряної тривоги та берегти своє життя та життя своїх рідних.