Важливо Волинь Новини

На Горохівщині під час похорону Героя священника обурила п’ятикутна радянська зірка

Відтак, того скорботного осіннього 17 вересня довга скорботна процесія з домовиною, в якій лежав юний захисник України Іван Висоцький, рухалася селом.

Здавалося, українська земля здригалася від мовчазних ридань. Цьогоріч 23 вересня цьому молодому чоловікові виповнилося б лише 22 роки. Його серце було красивим від мрій, як сонце промінням.  Його чудовий голос свого часу був окрасою зразкового дитячого гурту-студії  «Кобзарик». Не судилося заспівати знову в мирній Україні. За нас, за неї поліг у бою на Донеччині 12 вересня, пише Волинь.

Сьогодні йде війна з російським окупантом і мені дивно, що при дорозі, де ходять діти, де ми провадили воїна, загиблого за нас із вами, написані ось ці слова.

На одному з роздоріжь похоронна процесія зупинилася для читання священнослужителями Євангелія. Кілька хвилин потому увагу о. Андрія Сидора привернула … п’ятикутна радянська зірка.

“Я був настільки обурений і шокований водночас, що після похорону повернувся на це місце. Те, що побачив зблизька, не має ні пояснення, ні виправдання”, – розповів  він.

На відео, яке зняв, обеліск солдатам, які загинули в роки Другої світової війни,  у зарослях – кам’яний обеліск, зверху на ньому викарбувані – слова посвяти радянським солдатам, а трохи нижче, над 16-ма прізвищами – напис…

“Нема слів! 30 років Незалежності України! Дорогі брати і сестри! Відео для роздумів. Сьогодні мали похорон у цьому селі молодого воїна. 22 роки.
Я знаходжусь на місці, де неподалік церква московського патріархату. Гарна, зроблено ремонт. А ось тут – брила. Зверху – п’ятикутна зірка. Під ногами – пляшки з-під пива, склянки. А саме цікавий ось цей напис. Маємо 30 років Незалежності своєї України і тут пише: «Загинули від рук українсько-буржуазних націоналістів».

Я розумію: в радянські часи то було модно. Загинув чи не загинув – так писали. Але сьогодні йде війна з російським окупантом і мені дивно, що при дорозі, де ходять діти, де ми провадили воїна, загиблого за нас із вами, написані ось ці слова.

Чи довго таке буде ще тут нашкрябано? Чи ви чекаєте на так званих визволителів? Якнайшвидше, і навіть гріха не буде, якщо в неділю чи суботу це буде здерто, заштукатурено, вигризено. А зверху – золотий тризуб, а не зірка. Й імена Героїв, які дійсно загинули за волю й незалежність України, – прокоментував свій відеосюжет о. Андрій Сидор.

У Facebook під цією кількахвилинною розповіддю відразу з’явилися десятки коментарів. Людський гнів виливається на селищну владу, на московський патріархат, на жителів села.

До слова, цього ж дня, за словами о. Андрія, він запитав про це неподобство у голови Мар’янівської селищної ради Олега Басалика. На що Олег Володимирович відповів фразою: «Люди тут такі».

Щодо московської церкви, то, напевне, її духовенству й не муляє очі той п’ятикутний символ і нинішніх смертей українців. До слова,  на похороні Івана Висоцького ніхто з служителів ворожого патріархату не вклонився світлій пам’яті Героя.

“Не стримався і звернув увагу на це в своїй проповіді. Де вони? Маємо навколішки стояти перед цією домовиною разом на колінах, служити українською мовою, думати, як об’єднати українців”, – болить о. Андрія.

 

Леся ВЛАШИНЕЦЬ