Важливо Волинь Новини

«Брехня, підкуп, наклеп»: чому ексорендар земельної ділянки у Підгайцівській сільській раді не може повернути власні витрачені кошти?

«Земельне питання» є чи не найбільш обговорюваним в суспільстві. Використовуючи «прогалини» в законі та в кадастровій базі й реєстрі прав українці частенько влаштовують справжню битву за землю та її облаштування.

Як стало відомо, напередодні у ТРК «Аверс» з’явився сюжет у якому йдеться про те, що луцький підприємець власник і директор фірми “ЕЛЬБЕ” з 2004 по 2012 роки Костянтин Пастухов, який є колишнім орендарем земельної ділянки площею 2,4 га землі, що знаходиться на території Підгайцівської сільської ради нібито (шахрайським) шляхом вимагає 18,5 мільйонів гривень від Підгайцівської сільської ради.

Журналістам Волинь infa вдалося поспілкуватися з головою Підгайцівської ОТГ та дізнатися його думку щодо  земельного інциденту.

“Одним словом – чоловік проблемний, м’яко кажучи. Ми цю справу не залишимо. Грабувати людей нині у такий спосіб – це взагалі… Мабуть, договорилися певні люди…

Один намалював незрозуміло яку експертизу, а інший – прийняв рішення….

Ця земельна ділянка не вартує цих коштів, таких цін немає абсолютно ніде”, – зазначив Юрій Семенюк.

Відтак, зі слів колишнього директора Костянтина Пастухова, стало відомо, що  18,5 мільйонів кошторисних витрат у зазначену земельну ділянку, почали  вкладати  (починаючи з 2005 року, ще до початку укладання договору оренди, який був підписаний в 2008 році).


Фактично до моменту укладання цієї угоди земельна ділянка була за межами Лищенської сільської ради та мала статус – “землі запасу для випасу тварин”.

За кошти майбутнього орендаря та рішеннями сесій Лищенської сільської ради та Волинської обласної ради земельна ділянка була переведена і набула відповідного значення для заключення договору оренди. Луцька фірма “ЕЛЬБЕ”, якою на той час був власником та керівником підприємець Костянтин Пастухов мала бути майбутнім орендарем, яка згідно з законодавством заплатила всі витрати до бюджету за переведення земельної ділянки в інший статус, згідно з замовленого проєкту “ Для соціально культурної зони відпочинку з обслуговуючими спорудами, який теж був зроблений за кошти ПФ «ЕЛЬБЕ».

Зауважимо, що після підписання у 2008 році договору оренди на водне плесо 0,1га та отримання дозвільної документації на початок робіт, було розпочато проведення газифікації та підведення світла і під’їздного шляху за кошти підприємства.

Також була вирита водойма площею 1,7 га. Крім цього, збудовані прибережна смуга і залито фундамент під будівництво приміщення. Згодом в 2010 році для утримання водойми був заключений договір з Волиньводресурс про оренду водного плеса площею 1,7 га.

Звісно, що до початку надання земельної ділянки сільською радою для забудови, проведення вище зазначених робіт щодо проєктування та благоустрою має проводити та ж сама сільська рада за власні кошти, а не отримувач ділянки.

Подробиці справи журналісти Волинь infa дізнавалися у Костянтина Пастухова.

Чому на початку Ви прагнули повернути кошти у розмірі 250 тисяч, а згодом збільшили позов на 18 млн гривень?
Насамперед, необхідно пояснити, що прокуратура добровільно розірвала договір. Тим паче, підстави для розірвання були –  відсутні.

На нашу думку, заступник прокурора О. Сопронюк сфабрикував позов на суму аж понад 5 тисяч гривень, надавши неправдиві “несплати” за оренду. Утім, в ході судового процесу, ми надали усі підтверджуючі документи, у яких зазначено про регулярний платіж, та відсутність податкових забов’язань щодо сплати за оренду земельної ділянки. Згодом ,на наступне засідання нам вкотре надають лист з ДФС, в якому йдеться про те, що ми заборгували ще нібито 3 тисячі гривень.

Крім того Підгацівська ОТГ за підписом голови Ю. Семенюка надала довідку СР  № 465 від 26.08.2020р про відсутність будь –  якої заборгованості у ПФ «ЕЛЬБЕ» перед вказаним ОТГ, про що зазначено у рішенні Суду першої інстанції. До слова, нам нараховували суми під час судових засідань, а не до моменту подання позову. Виникає питання: як подібним чином може рахувати Податкова у період суду, тільки на замовлення прокуратури?

Зрештою, нам довелося знову сплатити цю “заборгованість”. Тоді прокурор пише клопотання до суду, що оплата у період суду не рахується, адже ми мали платити до позову, хоча платіж нам надали саме в період судового процесу.
Проте, Суд першої інстанції приймає рішення: “Про відмову у розірванні договору”.  Абсолютно правомірне рішення. Але ж протилежна сторона не задоволена і впевнена що вирішить своє питання в Рівненському Апеляційному суді та подає на апеляцію. Отож, рішення першої інстанції було скасоване і договір було розірвано.

Отже виникає питання: хто у цій резонансній ситуації є шахраєм? Питання риторичне…

Таким чином, після розірвання договору проєктна документація залишається за майбутнім власником. Тобто наступним власником земельної ділянки стає Підгайцівська ОТГ.

Відтак, орендар не є власником жодного проекту і фактично до виконаних робіт не може мати жодного відношення, що зроблені на ділянці за його кошти.

Утім, в довгострокових договорах оренди прописуються умови про повернення понесених витрат по поліпшенню у разі дострокового розірвання.

Визначена в нашому позові сума 250 тисяч гривень –  це ті витрати, що понесені підприємством при виготовлені проєктної документації для заключення договору з початку 2005 до 2008 року. Щодо суми 18 мільйонів 500 тисяч гривень то ці кошти передбачають: підведення газопроводу, будівництво дороги, викопане озеро площею 1,7га на земельній ділянці, залитий фундамент та підведене світло, згідно з кошторисних розрахунків які були виконані з 2008 – 2012рр.



Тим паче, це підтверджено державною експертизою Волинського НДЕКЦ МВС, яка за ухвалою суду несе кримінальну відповідальність за неправомірну надану інформацію. Усі ці капіталовкладення мають перейти у власність селищної ради або майбутнього власника якому визначить надати цю ділянку Підгайцівська селищна рада. Відтак, неодноразові позови прокуратури і були такі вибагливі до вирішення про розірвання договору.

Насамперед ми прагнули повернути кошти лише за проєктну докуменатацію, маючи надію, що зі сторони голови  Підгайцівської ОТГ  буде хоч якесь звернення, до ПФ «ЕЛЬБЕ» для мирного вирішення цього питання,  щодо скасування попереднього рішення та заключення нової угоди оренди. В такому випадку нам би не довелося збільшувати позивні вимоги, а ОТГ –  повертати нам всі понесені витрати. Зрозумівши, що голову Ю. Семенюка мирно врегулювати це питання не цікавить, та землю вони вже зареєстрували за ОТГ, наша адвокатка зазначила,  що позов по відшкодуванню усіх інших витрат подати буде неможливо. Відтак, ми змушені були звернутися до кошторисників, надавши документи які підтверджують усі понесені витрати.  Згодом, вони нам розробили кошторисну документацію для підверження фактичних витрат. Утім, на засіданні суддя зобов’язала  виконати експертизу згідно ухвали суду,  яку було направлено з матеріалами справи до Волинського відділення Львівського науково-дослідного інституту судових експертиз. Проте, як з’ясувалося, з ними теж «договорилися», бо з затягуванням часу вони не виходили на звязок і не подавали «жодних ознак життя». А майже в останній день перед засіданням повідомили, що в них недостатньо матеріалів для проведення експертизи.  Тоді наш адвокат  вирішив звернутися до Волинського НДЕКЦ МВС, який розташований за адресою Винниченка, 43.

На засідання ми подали документи, які засвідчують експертизу, яку виконав нам Волинський НДЕКЦ МВС на замовлення нашого адвоката, але суддя розглянувши усі наявні документи зазначила, що не буде приймати до уваги усі ці експертизи, тому що був відсутній підпис щодо зобов’язання експерта про те, що він несе кримінальну відповідальність. Про що експерт отримав ухвалу судді, де був попереджений підписом про кримінальну відповідальність за надання не правдивої інформації при проведені експертизи.

Вони взяли на огляд усі необхідні матеріали. Зауважу, що нас  зобов’язали тричі платити за експертизи.

Як можна людину ображати, називаючи його «шахраєм» у подібних випадках?

Попри кричущі звинувачення, ПФ “ ЕЛЬБЕ” надала усі відповідні  документи, доплатили судовий збір  з метою повернення понесених витрат з поліпшення земельної ділянки і зміни її згідно затвердженого проєкту.

Нами були понесені ще додаткові витрати на проведену експертизу на вимогу суду та оплачено судовий збір при збільшенні позовних вимог у сумі 270 тисяч гривень. Отже, отримали абсолютно законне та правомірне рішення Суду першої інстанції. Крім цього, при поверненні підприємству власних коштів, ми написали клопотання про те що зобовязуємося перерахувати кошти для потреб ЗСУ, що складає 5 % від суми повернення, а це майже блисько 1 мільйон гривень. Про що також повідомили голову ОТГ Семенюка Юрія та усіх причетних учасників процесу.

Виникає питання: у чому скоїла шахрайство ПФ “ЕЛЬБЕ”, на чолі з її колишнім власником та директором Костянтином Пастуховим?

Вочевидь, у тому, що ми витрачали власні кошти для облаштування земельної ділянки. Чи можливо експерт НДЕКЦ МВС який за підписом в ухвалі суду про кримінальну відповідальність про надання неправомірних доказів, підтвердив фактичні витрати. Чи можливо суддя, яка винесла рішення оглянувши усі докази та документи які присутні в матеріалах справи?

Оскільки, а ні юрист Підгайцівської ОТГ, а ні сам Юрій Семенюк участі у судовій справі не брали і не давали ні яких заперечень. Подібне відношення знову наводить на думку, що вирішення цього питання можливо для них має бути знову в апеляції.

Зауважу, розмір коштів, які виділилися ОТГ для оскарження рішення Суду першої інстанції сягає 417 тисяч гривень.

Ймовірно, вони мали бути передбаченні в бюджеті заздалегідь, щодо чого, ми маємо сумнів, хоча все можливо. відтак, якщо вони заздалегідь передбачили оплату для оскарження у подібному розмірі на апеляцію, то це підтверджує фактичні витрати понесені нашим підприємством,  які ми намагаємось відшкодувати, або домовленості, як і у першому процесі про розірвання договору.



 

Чи виконували Ви інші додаткові роботи, які передбачали внесення змін до договору оренди земельної ділянки?
В оскарженні рішення Підгайцівським ОТГ зазначено, що ми мали би скласти нібито якусь додаткову угоду на виконання робіт. Утім, Лищенська сільська рада жодні роботи не виконує а тільки надає дозволи, або виносить рішення про не заперечення початку робіт, які в нас всі присутні.

Що стосується договору, то він є незмінний згідно з проєктом, який був погоджений всіма відповідними органами влади – оренда “Для створення соціально культурної бази відпочинку”.

Ми жодних інших робіт, які б порушували прописані умови в договорі не виконували. Реалізовували роботи лише ті, що стосувалися цієї угоди.

Якби ми хотіли щось змінити, або внести корективи у концепцію будівництва – тоді ми миттєво підписали б угоду згідно з новими умовами. Ми підписали лише угоду, яка передбачала облаштування та будівництво на земельній ділянці бази відпочинку – так вона і залишилася.  Тобто угода наша правомірна до моменту розірвання, в разі чого витрати понесені орендарем мають бути відшкодовані майбутнім власником до якого повертається ця ділянка.

Як Ви сприйняли критику та наклепи у сюжеті ТРК ”АВЕРС”?

Я як законно слухняний громадянин України можу сказати тільки одне: подібний інцидент виглядає таким чином, що голова Підгайцівської ОТГ Юрій Семенюк з працівниками прокуратури та своїми поплічниками веде злочинну боротьбу з власним народом та своїм населенням.

Тим паче, у такий складний час безпідставно виписує собі та своїм заступникам  премію з бюджету ОТГ на суму майже мільйон гривень, як пише Волинська Служба Новин.

Крім цього, заздалегідь знаючи, що витрати на розроблення та будівництво на спірній орендованій земельній ділянці фактично були зроблені за рахунок коштів орендаря, (існують усі відповідні документи у матеріалах справи, в експерта та орендаря ПФ “ЕЛЬБЕ”), незважаючи ні на що пан Юрій виділяє кошти в сумі майже пів мільйона гривень з бюджету громади для оскарження рішення Суду першої інстанції, усвідомлюючи те, що навіть прийнявши рішення про скасування в апеляційній інстанції, ці кошти аж ніяк не повернуться до бюджету громади.

 

На мій погляд, призначена колегія суддів Рівненського господарського апеляційного суду, головуючого і доповідача Петухова М.Г., судді-учасника Міщюк А. В., судді-учасника Олексюк Г.Є. буде розглядати справу справедливо, оцінивши всі факти по понесеним витратам орендарем та прийме неупереджене рішення.

 

Ми вкотре хочемо зауважити, що вказана сума інвестицій яка була понесена, є значно більшою аніж врахована в кошторисних витратах.

Відтак, враховуючи курсову різницю та інфляційні фактори сума є не надто великою. Тим паче, орендар ПФ ”ЕЛЬБЕ” зазначив у своєму клопотанні що готовий при повернені коштів виділити майже мільйон гривень для потреб ЗСУ.

Донедавна, кореспонденти ТРК “Аверс” розповідали що Юрій Семенюк веде шахрайський спосіб життя, намагаючись витрачати кошти громади на свій розсуд та на завищених витратах.

У нього немає жодного підтверджуючого документу, який передбачає спростування в суді . Яким чином він може спростувати усе?

І ось виникає питання: думка про Юрія Семенюка в ТРК “ АВЕРС змінилася безкоштовно?

Чи маєте усі належні документи, які засвідчують Вашу правоту?
Врешті-решт у нас є : експертиза, виїзд експерта з відповідними фотографіями, є проєктна документація. Є усі належні документи, в яких присутне підтверження про що нам вдалося виконати.

Зрештою виникає питання: на що сподівався селищний голова, коли просто з бюджету взявши 417 000  за для апеляції аби усе спростувати?
Мене це неабияк дивує. Це грабіж бюджету,  мародерство з майном власноситі  та державою.

Однак, він каже, що я прагну грабувати бюджет…

Хоча  з його сторони можливо було звернувся до ПФ «ЕЛЬБЕ» та спокійно вирішити це кричуще питання зі словами:  Підприємство справді виконало вагому роботу, однак ваші напрацювання переходять до Підгайцівської ОТГ. Давай якось розмежуємо кошти, та якусь частину дамо – на ЗСУ. І можливо скасуємо попереднє рішення та заключимо нову угоду оренди, оскільки Ви зробили значущу роботу…

Як відомо, Ви активно допомагаєте українській армії, починаючи ще з буремного 2014 року. Розкажіть детальніше про це.
Не маю бажання аж ніяк не хвалитися і розповідати усім, як і кому я допомагаю. З перших днів війни, яка розпочалася ще у далекому 2014 році я активно підтримую військових. Тим паче, я сам є колишнім військовим. А мої друзі нині захищають на передовій нашу державу.

Крім цього, наше підприємство підтримує військовий госпіталь…

Які Ваші подальші кроки щодо вирішення цієї суперечливої справи?
Нині я прагну довести власну справедливу позицію. Адже, доки ми всі будемо захищати за гроші злочинців та говорити, що вони порядні та чесні, бо їм за це заплатили посадою або якимось благом – війна не закінчиться, вона буде продовжуватися всередині країни – бо ми у ній живемо!

 

Повернення коштів за земельну ділянку є болючим питанням для чимало українців, які сподіваються, що врешті-решт у владі здоровий глузд переможе.

Отож, напередодні відбудеться чергове судове засідання, тому чекаємо на справедливе врегулювання цього актуального питання.

Відтак, журналісти Волинь infa надалі слідкуватимуть за цією гучною битвою за землю та її витратами.