Новини

Акції Apple: що потрібно знати про цінні папери компанії та як на них заробляти*

Приватні інвестори, награвшись з мемними акціями, повертаються до «голубих фішок». Особливою популярністю сьогодні користуються цінні папери корпорації Apple. Навряд чи знайдеться людина, яка не чула про цього гіганта та його засновника Стіва Джобса, котрий назавжди перевернув уявлення про сферу технологій. Чи справедлива популярність акцій компанії та чи варто ще заходити в «яблучні» інвестиції? Розбираються спеціалісти Freedom Finance Ukraine.

Чому варто звернути увагу на цінні папери «Епл»

Компанія Apple розвивається досить стрімко. Серед американських публічних компаній вона першою досягла капіталізації $1 трлн (2 серпня 2018 р.). Вже через два роки (19 серпня 2020 р.) цей показник перевищив $2 трлн. На деякий час технологічний гігант першим у світі вийшов на рівень $3 трлн — це більше, ніж обсяг усього ринку акцій Німеччини та вся економіка Великобританії.

Великий успіх компанії визначає в загальному стабільний ріст її акцій. У 1997 р. вони коштували всього $0,97 за штуку, у 2012 р. — вже $17,66, а на початку вересня 2022 р. — $157,88. Актуальний курс акцій «Епл» https://ffin.ua/stocks/AAPL дивіться за посиланням. Компанії довелося кілька разів проводити дроблення цінних паперів, щоб вони не коштували більше ніж $2000 за штуку. Завдяки спліту акції Apple стали доступними широкому колу інвесторів.

Акції компанії дозволяють добре заробити і довгостроковим інвесторам, і трейдерам, які займаються перепродажем. Недаремно є стільки охочих вкласти гроші цінні папери Apple. За даними The New York Times, якби інвестор придбав акції компанії у 1997 р. на суму, за якою продавався тоді ноутбук Apple PowerBook G3 250, то сьогодні отримав би прибуток понад $1 млн. Навіть якщо для емітента і наступить несприятливий період, вихід у світ чергової новинки, наприклад. iPhone 14 чи пристроїв з лінійки Apple Watch Series 8, позитивно вплине на ціну акцій.

Як купити акції «Епл»: загальна інструкція

Біржі не працюють безпосередньо з клієнтами та не ведуть їх рахунки та обслуговування. Цим займаються спеціальні фірми посередники — брокери. Для цього спочатку потрібно вибрати брокерську контору, яка має вихід на закордонні торгові майданчики, зокрема на американську біржу NASDAQ, де акції Apple торгуються під тикером AAPL.

Після реєстрації у брокера потрібно поповнити рахунок будь-яким зручним способом. Посередники, як правило, надають спеціальний торговий термінал. Так, у «Фрідом Фінанс» це платформа «Трейдернет». Є також мобільний додаток, використовуючи який можна вести торгівлю навіть з телефона. Здійснювати операції можна самостійно чи за допомогою інвестиційного консультанта. Якщо торгівлю веде сам інвестор, то для покупки акцій слід виконати ряд простих дій:

  • Зайти на офіційний сайт або в додаток та відкрити вкладку «Торгівля».
  • Знайти у списку запропонованих активів абревіатуру AAPL. Зручно та швидко це можна зробити через пошук. Після цього відкриється розділ з даними для покупки — від поточної ціни до розміру лота.
  • Натиснути кнопку «Купити» та вписати ціну, яку допустимо витратити на лот.
  • Прописати кількість. У випадку Apple — 1 лот = 1 акція.
  • Підтвердити покупку.

Щоби стати акціонером компанії, знадобиться до 20 хв. Кожна програма має свої інтерфейс і налаштування, але, діючи за цією загальною інструкцією, розібратися неважко.