Новини

Латвія будує паркан із білоруссю: подробиці

Як стало відомо, Латвія вже збудувала перші кілометри паркану на кордоні з білоруссю. Огорожу довжиною 173 кілометри обіцяють звести до 2024 року.

Це роблять для того, щоб запобігти нелегальному в’їзду мігрантів до ЄС з білорусі, передає Високий Замок.

Майже чотириметровий паркан не стане панацеєю для стримування біженців, але самотужки біженцям буде важко його подолати, пишуть ЗМІ.

Поверх паркану натягнутий колючий дріт. У деяких місцях з іншого боку паркану залишили й тимчасовий паркан з колючого дроту. Це має ще більше ускладнити перетин кордону.

Через вторгнення рф в Україну так звана білоруська гібридна війна стала не так важливою, проте проблема біженців нікуди не зникла.

«У серпні перетнути кордон спробували 300 осіб. У вересні — 150», — розповів представник прикордонної охорони.

Досі прикордонники не зареєстрували спроб перетнути новий паркан. Більшість кордону досі ще без паркану, тож огорожу можна просто обійти.

У Латвії будівництво паркану відбувається повільно — у Литві та Польщі він уже завершений і набагато міцніший.

«Цим країнам не потрібно було здійснювати такі ж ретельні підготовчі роботи, як Латвії. Але ми будуємо паркан за прикладом сусідів», — розповів міністр внутрішніх справ Кристапс Еклонс.

За словами директора Держагентства постачання Рамона Іннуса, державний кордон — не прямий, є чимало складнощів як географічних, так геодезичних.

«Тут багато сирих місць, річок, канав. Так як кордон Латвії раніше кадастрово не вимірювали, вимір і вирубування лісу проводилися так довго» , — пояснив Іннус.

Вирубування лісу становило дві третини від загального обсягу робіт, пояснив міністр внутрішніх справ.

Будівництво паркану відбувається у три етапи, проєкт планують повністю завершити у 2024 році.