Важливо Волинь Новини

«Бійці батальйону «Луцьк» не отримують зарплати, але несуть кримінальну відповідальність за невиконання наказу», – Олександр Тиводар

Попри те, що батальйон оперативного реагування «Луцьк» у складі 100-ї бригади територіальної оборони створювався для підтримки безпеки та порядку, виконання бойових завдань з оборони міста й сіл, нині його бійці виконують найрізноманітніші бойові завдання по всій території нашої країни. А очолює батальйон військовий з досвідом Олександр Тиводар.

Про це повідомляє ІА Волинські новини

На сьогоднішній день бійці батальйону «Луцьк» виконують бойові розпорядження з охорони опорних пунктів, стратегічних об’єктів, також виконують завдання з розвідки та аеророзвідки. І ці завдання охоплюють не лише Волинську область, а й інші регіони, оскільки «Луцьк» співпрацює з низкою підрозділів Збройних сил України, і не лише сухопутних військ.

«Наразі виникла необхідність патрулювати у Луцьку, тому ми отримали таке бойове розпорядження від командира 100-ї бригади. Спільно з ГУНП ми ловимо злочинців, які перебувають у розшуку. Тобто працюємо як силовий блок, щоб лучани спали спокійно. Така співпраця відбувається вже близько двох тижнів. Ми затримували групи людей, які були у розшуку. Зокрема тих, хто займався наркоторгівлею», – розповідає Олександр Тиводар.

Заступник начальника Луцького районного управління поліції Юрій Сидорук каже, що хлопці з батальйону добре справляються зі своєю роботою:

«Ми довго добивалися того, щоб бійці з батальйону «Луцьк» патрулювали з нами, як це має бути. Наразі вони мають бойове розпорядження щодо охорони громадського порядку в місті. Це хороші бійці, у нас ефективно налагоджена взаємодія».

Отриманий досвід учасники батальйону аналізують та передають іншим бійцям: «Ми часто змінюємо локації, в нас немає постійного місця розташування, адже безпека бійців – понад усе. Зараз акцент на краще підготовлених бійцях, в яких за цих пів року з’явилося ще більше досвіду. Вони вивчили нові тактики ведення бою та здобули нові навички, але продовжують навчатися», – каже полковник Тиводар.

Нині батальйон «Луцьк» не отримує грошового забезпечення, попри це бійці виконують бойові завдання, які їм ставить вище командування, по різних регіонах України. А у вільний від служби час працюють.

«У законі про ДФТГ є одна проблема – бійці не отримують грошового забезпечення. І немає значення, чи йдеться про ЗСУ, чи інші силові підрозділи, за невиконання бойового завдання передбачена кримінальна відповідальність, тобто бійці безумовно мають його виконати. І неважливо, де саме: наказ є наказ.

Тобто завдання ми маємо виконувати, але матеріального забезпечення не маємо. Шукаємо різноманітні шляхи залагодження цього питання з міською територіальною громадою. Переймаємо досвід Києва, беремо роз’яснення в Мінрегіонполітики. Нам допомагають і зокрема нардепи Ігор ПалицяСтепан Івахів надали територію для занять, забезпечують спорядженням та технікою, обласна рада дає пункти постійної дислокації, забезпечує їжею», – зазначає командир батальйону.