Волинь Новини

Інспекція на Волині виявила цистерни з хімікатами біля проїзних шляхів. Фото

Інспектори Державної екологічної інспекції у Волинській області при обстеженні земельних ділянок виявляють факти встановлення ємностей (бочок, цистерн) для зберігання пестицидів та агрохімікатів на сільськогосподарських землях біля проїзних шляхів.

Про це інформує Державна екологічна інспекція у Волинській області.

Такий спосіб зберігання пестицидів та агрохімікатів порушує Закон України «Про пестициди та агрохімікати» та Земельний кодекс України.

Недотримання цих законів передбачає адміністративну відповідальність за статтею 52 КУпАП псування і забруднення сільськогосподарських та інших земель, які тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від двадцяти до вісімдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб, громадян – суб’єктів підприємницької діяльності – від п’ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Статтею 83 КУпАП порушення правил застосування, зберігання, транспортування, знешкодження, ліквідації та захоронення пестицидів і агрохімікатів, токсичних хімічних речовин та інших препаратів – тягне за собою накладення штрафу на громадян від трьох до семи неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб – від семи до десяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Відповідно до ст. 33 Закону України «Про місцеве самоврядування» до повноважень у сфері регулювання земельних відносин та охорони навколишнього природного середовища сільських, селищних, міських рад належать, зокрема: здійснення контролю за додержанням земельного та природоохоронного законодавства, використанням і охороною земель, природних ресурсів загальнодержавного та місцевого значення.

Інспекція направила лист до органів місцевого самоврядування на Волині для вжиття заходів з забезпечення недопущення розміщення, зберігання ємностей з пестицидами та агрохімікатами на відкритих ґрунтах.