Їздять Україною та пригощають піцою людей, які опинилися у скруті через війну. Понад 200 благодійних пікніків іноземні волонтери влаштували в різних містах і селах. Таким чином демонструють підтримку українцям, які змушені залишати свої домівки через російське вторгнення. Цього разу переїзну кухню вони встановили у Луцьку. Звідти наш репортаж.

 

“Піце-мобіль” – так іноземні волонтери охрестили свою машину, якою подорожують Україною та частують переселенців італійською національною стравою. Сосо Качіурі – кухар із Грузії. Він разом з іншими волонтерами від початку повномасштабного російського вторгнення почав допомагати українським біженцям у Польщі. А з квітня – іноземці їздять регіонами України й готують піцу просто неба.

“Кожного дня встигаємо 4-5 точок, 1500-2000 людей обслуговуємо кожного дня. Просто допомагаємо. Допомагаємо українському народу, чим можемо. У росія немає ні найменшого шансу на перемогу, тому що ми сильні. Це вже не тільки українська війна. Це вже наша грузинська війна теж”, – сказав волонтер Сосо Качурі.

У шотландському кілті та українській вишиванці готує піцу Гаррі Скрімджер із Великої Британії. Він уже пів року як їздить вантажівкою, що залишилась у спадок від батьків, та годує переселенців. Заготовки піци ручної роботи доставляють з Італії. Волонтери печуть їх у вуличних печах.

“Ви не одні. Ми величезна міжнародна спільнота, яка підтримує всіх в Україні. У нас є волонтери з Австралії, США, Канади, і їхні громади також спонсорують і допомагають їм. Це прекрасно. І це не лише війна для України, а й для всього світу, на який вона має вплив. Ми хочемо це зупинити, прагнемо миру і з цією надією робимо тут піцу”, – зауважив волонтер Гаррі Скрімджер.

Вуличну кухню розклали на території однієї з луцьких протестантських церков. Свіжоспечену піцу роздають усім охочим.

“Дуже смачна, я дуже люблю гриби і тут їх багато. А ще тут сир дуже тягнеться, дуже смачно”, – розповіла переселенка з Бахмута Мирослава.

Переселенка з Бахмута Катерина Нестеренко повідомила: “Ми не вперше на таких заходах, тому нам є з чим порівняти – це дуже смачна піца. Це необхідно для людей, які втратили все, така підтримка – вона дуже важлива”.

На імпровізований пікнік запрошували всіх охочих. Посмакувати волонтерською піцою прийшла маже сотня вимушених переселенців.

“Вражена тим, що ці люди роблять – це дякувати Богу за них. Я здивована тією щедрістю, добротою, любов’ю”, – зазначила переселенка з Черкаської області Вікторія Саннікова.

Переселенка з Кривого Рогу Владислава Омельченко ствердила: “Різні люди нам допомагають – нам це дуже потрібно. І ця ідея, ця акція дуже класна”.

Нині на території релігійної громади, де влаштували пікнік, мешкають 40 переселенців. Захід для вимушено переміщених осіб вдався завдяки волонтерам із Грузії, Шотландії та Франції.

“Вони запропонували просто пригостити піцою цих людей, які протягом тривалого часу є відвідувачами наших заходів на території церкви. І ми скористалися, звісно, такою нагодою, щоб допомогти людям провести з ними час, підбадьорити, зміцнити їх”, – підсумував співорганізатор заходу Назарій Грициєнко.

Лише під час цього пікніка іноземні кухарі спекли шість сотень піц. Далі планують побувати на Рівненщині, потім в Ірпені та Бучі. Одночасно з піце-мобілем Гаррі Україною їздять ще три таких волонтерських групи.

Олег Ткачук, Луцьк, “5 канал”