Новини

Мобілізація в Україні: які дані мають бути у повістці і коли від неї можна відмовитися

Як відомо, в Україні 7 місяць триває повномасштабна війна. Мобілізація буде щонайменше до 21 листопада, тож військовозобов’язані чоловіки продовжують отримувати повістки у різних місцях, а до декого з військкомату вже не раз приходили додому.

Юрист Ростислав Кравець розповів, чому деяким громадянам можуть надсилати повторні повістки і коли призовник може відмовитися приймати документ, пише biz.today, передає Радіотрек.

Якщо військовозобов’язаний за певних обставин не отримав повістку з першого разу, або не з’явився у військкомат у призначений у документі час, то йому направлять повторну повістку.

“Вона не означає негайну мобілізацію. Призовника можуть запросити до військкомату для уточнення його даних, для проходження ВЛК, щоб з’ясувати придатність до служби”, – каже Ростислав Кравець.

Коли можна не брати повістку?
Є випадки, коли призовник може не забирати повістку і за відмову йому не загрожуватиме відповідальність.

Ростислав Кравець пояснив, що, якщо повістка заповнена некоректно, то від неї можна відмовитись. Саме тому повістку слід уважно перечитати, перш ніж брати.

У повістці обов’язково мають бути зазначені:
ПІБ;
рік народження та адреса проживання призовника;
місце роботи;
тип повістки;
дата, час та адреса, куди потрібно з’явитися;
назва установи, підпис, ПІБ керівника військкомату.
Повістку має вручати тільки уповноважена військкоматом особа. З рук представників ТРО чи поліції документ призовник має право не брати. Якщо на повістці немає підпису військового комісара чи печатки військкомату, її можна не брати.

У такому випадку потрібно скласти акт у присутності свідків, які підтверджують причин відмови.