Волинь Новини

У ГУР розповіли про загрози Україні з Білорусі

Територія Білорусі становить загрозу Україні, і це насамперед загроза ракетних ударів як з повітря, так і з землі.

Про це представник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Вадим Скібіцький заявив в інтерв’ю РБК-Україна.

“На території білорусі розміщено один дивізіон ракетного комплексу “Іскандер”, який і здійснює ракетні пуски, три дивізіони C-400, С-300″, — сказав Скібіцький.

Він нагадав, що недавно росіяни з комплексу C-300 обстрілювали Чернігівську область.

Представник ГУР пояснив, що основне завдання цих ЗРК – захист повітряного простору, і коли на територію Білорусі заходять бомбардувальники Ту-22, то C-400 здійснюють прикриття цих літаків.

Друга мета розміщення цих ЗРК – це завдання ударів по наземних цілях, вони мають ракети, переобладнані в вид “земля – земля”.

“Їхня точність низька, але вони можуть наносити ураження особовому складу, цивільному населенню. Бойова частина цих ракет містить орієнтовно шість тисяч маленьких осколків, вони розлітаються. І це загроза будь-якому об’єкту на їхньому шляху”, — сказав Скібіцький.

За його словами, з повітряного простору Білорусі Україні загрожують бомбардувальники Ту-22М3, які можуть нести крилаті ракети повітряного базування, ті ж самі X-22.

Водночас Скібіцький наголосив, що наразі у Білорусі немає достатньої кількості військ і загроза російського сухопутного вторгнення з території цієї країни на сьогодні мінімальна.

“Наразі розвідка фіксує окремі підрозділи сил спеціальних операцій та не спостерігає ні перекидання в Білорусь сухопутного компонента, ні нарощування, ні створення будь-яких наступальних угруповань”, — сказав він і додав, що за оцінками розвідки, зараз на території Білорусі перебуває приблизно тисяча російських військовослужбовців.