Новини

«Не стягують»: експерт розповів про російські літаки біля українського кордону

Біля українського кордону РФ тримає 400 літаків та до 360 вертольотів

Росія має в запасі декілька тисяч одиниць авіаційної техніки.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на речника Повітряних сил України Юрія Ігната в ефірі телемарафону.

Він зазначив, що Росія не стягує до кордонів авіацію, а лише проводить ротацію, щоб заповнити втрати, які завдаються українські захисники.

Ігнат зазначив, що Росія не стягує до кордонів авіацію, а лише проводить ротацію, щоб заповнити втрати, які завдаються українські захисники.

«Не стягує, вони були ще до вторгнення. Така кількість військової техніки. Було 450 літаків і 250 гелікоптерів. Попри те, що уже знищено понад 200 літаків і понад 200 гелікоптерів, Росія просто поповнює ті запаси авіації, які були знищені, і таким чином дещо збільшила саме вертолітні підрозділи, які знаходяться довкола українських кордонів і наразі збільшилися до 360. Це 155 ударних вертольотів, решта військово-транспортні», – заявив Ігнат.

За його словами, Росія після розвалу СРСР отримала до 4 тисяч одиниць різної авіаційної техніки, а Україна понад тисячу. Проте важливо, що окупанти використовують модернізовані літаки в Україні.

«Ті ж самі літаки Су-30 СМ винищувачі, які використовує окупант, це фактично модернізований літак Су-27, та інші літаки, такі як Су-34. Саме ця техніка новітня була використана в перші дні повномасштабного вторгнення, і саме цю техніку нищили наша протиповітряна оборона та військові пілоти», – пояснив речник.

Ігнат також оцінив вплив санкцій на виробництво авіаційної техніки в Росії. За його словами, РФ поступово втрачає доступ до мікросхем, плат та чіпів, якими обладнані не тільки літаки, але й безпілотники, крилаті та балістичні ракети.

«Росія поетапно позбавляється цих всіх технологій. Єдине, що треба світу і нам жорстко контролювати – це виконання тих санкцій, які вже прийнято до держави-терориста. Тому що Росія не буде зупинятися ні перед чим, вона завжди крала технології і винаходи та буде робити це надалі через треті країни або шляхом контрабанди», – додав він.