Волинь Новини

Лідирує – Коваль, Погуляйко – «пасе задніх». Як комунікують з населенням голови ОВА?

Серед голів обласних військових адміністрацій п’яти західних областей очільник Волинської ОВА Юрій Погуляйко у соціальних мережах – не найактивніший. Він значно поступається в комунікації з громадою головам Львівської та Рівненської адміністрацій. 

Telegram-канали стали основними джерелами інформації для українців під час війни: вони сповіщають про загрозу ракетних ударів, стан справ на фронті, втрати та перемоги, ситуацію в окремих областях. Соціальні мережі за таких умов – найоперативніший канал комунікації.

Активність очільників п’яти західних областей в соціальних мережах порівняв Центр журналістських розслідувань «Сила правди».

Для аналізу обрали період з 1 по 31 липня цього року в Telegram, Facebook та Instagram.

За підсумками аналізу бачимо, що загальна кількість підписників в усіх цих соцмережах така: Віталій Коваль – 266 654, Максим Козицький – 235 107, Володимир Труш – 76 997, Юрій Погуляйко – 47 206, Світлана Онищук – 34 025.

У месенджері Telegram найбільше авторських публікацій розмістив голова Рівненської ОВА Віталій Коваль, а найменше – голова Волинської ОВА Юрій Погуляйко.

У соціальній мережі Facebook найчастіше про стан справ в області інформував голова Львівської ОВА Максим Козицький, а найменше – голова Тернопільської ОВА Володимир Труш.

Втім, в Instagram найактивнішим є Максим Козицький, а от Юрій Погуляйко та Світлана Онищук взагалі не інформують жителів свого регіону в цій соцмережі.

Голова Рівненської ОВА Віталій Коваль

Перше місце за комунікацією у соціальних мережах «Сила правди» віддала Віталію Ковалю. Спиралися на такі дані: загальна кількість підписників в усіх соцмережах, кількість дописів, оригінальність контенту.

Telegram

У месенджері Telegram у голови Рівненської ОВА – 176 254 підписники (станом на 22.08.2022). За липень було розміщено 280 публікацій, що на 155 дописів більше, ніж у голови Волинської ОВА Юрія Погуляйка.

З 280 публікацій на Telegram-каналі Коваля, понад половина – 187 дописів – авторські. Решта – поширення звернень президента та сповіщення про повітряну тривогу.

Варто зазначити, що повідомлення у Telegram-каналі голови Рівненської ОВА у липні 2022 року були доволі різноманітні за змістом: тут інформували про наявність пального в області, успіхи спортсменів з Рівненщини, історії переселенців, повідомляли про можливості (гранти, стипендії, вакансії, виплати), проводили опитування щодо комфорту життя в області, звітували про бюджет, показували стан укриттів у школах та садочках та інформували жителів Рівненщини про безпекову ситуацію в регіоні.

Facebook

На офіційну сторінку у фейсбуці голови Рівненської ОВА підписані 74 тисячі людей – це майже вдесятеро більше, ніж у голови Волинської ОВА.

У липні тут розмістили 142 публікації – майже втричі більше, ніж писав на своїй сторінці у цій соцмережі голова Тернопільської ОВА Володимир Труш. Водночас активність Віталія Коваля у Facebook поступається за темпами його ж телеграм-каналові. Повідомлення в обох соцмережах однакові за змістом. Зі 142 дописів 102 – написані пресслужбою голови Рівненської ОВА, ще 40 – інформування про повітряну тривогу та поширення звернень президента Зеленського.

Instagram

В інстаграмі Віталій Коваль має більше 16 тисяч підписників – це найбільше серед усіх проаналізованих голів ОВА. За липень він розмістив 15 публікацій, більшість дописів – у форматі відео: про події, діяльність підприємств, інспектування освітніх закладів Рівненщини, історії переселенців.

Голова Львівської ОВА Максим Козицький

Максим Козицький отримав «срібло» за підсумками аналізу, адже має дещо меншу кількість підписників та оригінального контенту, ніж його Рівненський колега.

Telegram

Telegram-канал голови Львівської ОВА читають 164 461 підписники (станом на 22.08.2022), що у 9 разів більше, ніж у голови Івано-Франківської ОВА.

За липень у ньому  розмістили 198 публікацій, з них 143 – авторські дописи. Голова ОВА розповідає про життя області в умовах війни, веде рубрику «Коротко про головне на Львівщині за минулу добу», де детально розповідає про поточну ситуацію доби що минула, а також – «Головне на Львівщині за тиждень». Також Козицький інформує про отримання та відправку гуманітарної допомоги цивільному населенню, військовим та стан укриттів у освітніх закладах.

Facebook

У фейсбуці Максима Козицького читають 62 тисячі користувачів. Він активно веде сторінку у цій соцмережі, додатково інформуючи жителів області і там. На сторінці Козицького бачимо 141 допис за липень, що на 57 менше, ніж у його Telegram-каналі та майже втричі більше, ніж у голови Тернопільської ОВА. Втім, контент на обох сторінках здебільшого дублюється, авторського контенту тут 113 публікацій від загальної кількості – вдвічі більше, ніж у голови Волинської ОВА.

Слід зауважити і те, що голова Львівської ОВА, на відміну від його колег з інших регіонів, на жодній зі сторінок не інформує про повітряну тривогу.

Instagram

У Максима Козицького є й інстаграм. Тут його читають понад 8,5 тисячі підписників. За липень в цій соціальній мережі було опубліковано 129 авторських дописів про життя регіону – найбільше серед усіх проаналізованих голів ОВА.

Голова Івано-Франківської ОВА Світлана Онищук

Світлана Онищук посідає третє місце, адже не дивлячись на найменшу кількість підписників, наповнює свої соцмережі великою кількістю оригінального контенту. Більша частина її дописів – авторські.

Telegram

На Telegram-канал Світлани Онищук підписано найменше людей серед усіх проаналізованих голів – 17 276 користувачів. Втім, у липні тут розмістили 114 публікацій, з них авторських – 85, що в 4 рази більше, ніж написала пресслужба голови Волинської ОВА.

Серед власних дописів – відеозвернення з поясненням безпекової ситуації, інформація для внутрішньо переміщених осіб, новини регіону тощо.

Facebook

У фейсбуці за Світланою Онищук стежать 16 749 осіб. Тут у липні було розміщено навіть більше публікацій, ніж на телеграм-каналі – 118. З усієї кількості публікацій 91 допис був авторським, що вдвічі більше, ніж у голови Тернопільської ОВА. Інші дописи – поширення зі сторінки Олени Зеленської та щоденні звернення Володимира Зеленського.

Сторінки в соціальній мережі Instagram у Світлани Онищук немає.

Голова Тернопільської ОВА Володимир Труш

Володимир Труш має вдвічі більше підписників в усіх соцмережах, ніж голова Волинської ОВА Юрій Погуляйко. Їх комунікація дещо схожа, але у голови Тернопільської ОВА більше оригінальних дописів у Telegram та є сторінка у соціальній мережі Instagram. Тому, віддаємо йому 4 місце.

Telegram

На Telegram-каналі голови Тернопільської ОВА Володимира Труша 32 768 підписників (станом на 23.08.2022). Його канал не надто активний, адже за липень тут було розміщено 108 публікацій. Лише 36 дописів були написані пресслужбою Володимира Труша, але й це на 15 публікацій більше, ніж у голови Волинської ОВА. Окрім цього, він поширював звернення Володимира Зеленського, Кирила Тимошенка та сповіщення про повітряну тривогу в області.

Facebook

У фейсбуці голову Тернопільської ОВА читає 43 тисячі людей – це у 5 разів більше, ніж читає Юрія Погуляйка. У липні було розміщено 55 публікацій, що на 53 публікації менше, ніж у його телеграм-каналі. Лише 47 дописів були написані пресслужбою Володимира Труша. На обох сторінках контент здебільшого повторюється, але у фейсбуці Володимир Труш не сповіщає про повітряну тривогу в області.

Instagram

Голова Тернопільської ОВА має сторінку і в інстаграмі. Тут за ним стежить понад тисяча підписників. Хоч сторінку ведуть не надто активно – за липень тут усього 12 публікацій, – важливість її існування це не зменшує.

Голова Волинської ОВА Юрій Погуляйко

Останнє місце віддаємо голові Волинської ОВА. У нього найменша кількість оригінальних дописів у Telegram, відсутня будь-яка комунікація в соціальній мережі Instagram та найменша кількість підписників у Facebook.

Telegram

У месенджері Telegram у голови Волинської ОВА – 39 703 підписника (станом на 22.08.2022). Загалом у липні було розміщено 125 публікацій. З них 104 це перепости звернень Президента Володимира Зеленського, заступника керівника Офісу Президента України Кирила Тимошенка та сповіщення про повітряну тривогу в області. І лише 21 допис стосувався ситуації в області, або ж інформації про діяльність Погуляйка – це найменша кількість авторських дописів серед усіх проаналізованих голів ОВА.

Facebook

На офіційній сторінці у Facebook Юрій Погуляйко має 7 503 підписники. Там у липні було розміщено 89 публікацій, що на 36 дописів менше, ніж у його телеграм-каналі. На сторінці у Facebook голова Волинської ОВА не сповіщає про повітряну тривогу в області, але це роблять на офіційній сторінці Волинської ОВА.

За змістом дописи були майже однакові на обох сторінках, але у фейсбуці більше «авторської» інформації – 52 публікації, що на 31 допис більше, ніж у месенджері «Телеграм». У цій соцмережі Погуляйко інформує про відправлення гуманітарної допомоги, забезпечення новими автівками медиків та військових, про внутрішньо-переміщених осіб та безпекову ситуацію в регіоні.

Сторінки у соціальній мережі Instagram у голови Волинської обласної військової адміністрації Юрія Погуляйка немає.