Новини

Військовий облік жінок в Україні може стати добровільним, а не обов’язковим

Законопроєкт, який передбачає внесення змін до законодавчих і нормативних актів в частині взяття жінок на військовий облік, зараз перебуває на розгляді Міністерств. Про це днями повідомила заступниця міністра оборони України Ганна Маляр, передає Молодий Буковинець.

За її словами, у ньому передбачені такі зміни:

скорочення Переліку спеціальностей та/або професій, споріднених з відповідними військово-обліковими спеціальностями, після одержання яких жінки беруться на військовий облік військовозобов’язаних – відповідно до нинішніх потреб ЗСУ;
2. добровільність постановки на військовий облік жінок, які одержали спеціальності, що міститимуться у доопрацьованому переліку
3. визначити, що організація взяття жінок на військовий облік в Україні розпочнеться не раніше ніж через місяць після завершення особливого періоду у державі.
Від себе Маляр додає, що обов’язковість постановки жінок на військовий облік, які мають визначені військово-облікові спеціальності – це НОРМА ЗАКОНУ.  А Міноборони й Генштаб змінювати закон не можуть.

“Якщо буде змінено цю норму, Міноборони і Генштаб її виконає.

Від себе ми підготували пропозиції щодо цих змін у бік добровільності і наш варіант законопроєкту знаходиться зараз на погодженні в інших міністерствах – такий порядок.

Але приймати рішення буде Парламент”, – наголошує заступниця міністра оборони України.