Новини

Зеленський виступив на засіданні Радбезу ООН: деталі

Як стало відомо, представник росії висловився проти участі Володимира Зеленського в засіданні в онлайн-форматі, але президент України таки виступив на засіданні Радбезу ООН.

Рада безпеки ООН проголосувала за виступ Володимира Зеленського на його засіданні у відеоформаті. Це рішення підтримали 13 держав. росія висловилася проти, а Китай утримався.

«Ми ставимо під сумнів не участь президента України, а його виступ через відеозв’язок», — заявив представник росії Василь Небензя.

Теракт в Оленівці

Зеленський закликав розслідувати воєнний злочин рф в Оленівці та щоб місія ООН перевірила умови утримання військовополонених, пише Еспресо, передає Високий Замок.

«росію треба притягнути до відповідальності за злочин агресії проти України. Резолюцію про це буде подано перед 77 Генеральною Асамблеєю», — сказав він.

МАГАТЕ взяти під контроль ЗАЕС

«росія поставила весь світ на грань ядерної катастрофи. Вона захопила найбільшу АЕС у Європі і перетворила її у зону війни. Збройна провокація росії, обстріли та розгортання терористів і військової техніки поставили сусідні регіони під небезпеку радіаційного забруднення», — зазначив президент.

Він пояснив, що у Чорнобилі вибухнув лише один реактор, а в Запоріжжі таких реакторів аж шість.

«Щоби не допустити цього, МАГАТЕ має повністю перебрати на себе контроль за АЕС. росія ж має припинити ядерний шантаж і повністю відвести війська з території станції», — додав Зеленський.

Саміт майбутнього під егідою ООН провести в Україні

«Генсек ООН Антоніу Гутерреш хоче організувати Саміт майбутнього наступного року. Ми підтримуємо цю ініціативу і знову підтверджуємо: щоб вибудувати наше спільне майбутнє, необхідно залишити на звалищі історії те, що не дозволяло людству жити в умовах миру, а саме — агресію, колоніальні амбіції. Це — те, що демонструє росія. Переконаний у тому, що ми разом зможемо збудувати спільне майбутнє», — сказав Зеленський.

За його словами, було б символічно провести цей саміт в Україні, «де вирішується, чи буде майбутнє взагалі».

«Це питання вирішується також на Запорізькій АЕС, у наших морських портах, на Донбасі, в Криму. Наша незалежність — це ваша безпека», — наголосив президент.