Новини

Крим разом з Україною стане частиною Євросоюзу, — Зеленський

Як стало відомо, президент України заявив, що Україна поверне окупований Крим і стане членом ЄС разом із ним.

Про це Володимир Зеленський оголосив на другому саміті Кримської платформи.

«Громадяни з Криму та у Криму… Я знаю, що Крим з Україною і чекає, коли ми повернемося. Я хочу, щоб ви знали: ми точно повернемося», — наголосив президент України.

Він запевнив: коли Україна поверне Крим, вона виправлятиме «все те, що наробили окупанти на півострові» і відновлюватиме справедливість.

Кримська платформа має сприяти цьому.

За словами президента Зеленського, «деградація росії розпочалася із захоплення Криму, з терору кримськотатарського народу» і репресій мусульманської громади.

Він процитував лист ув’язненого окупантами Нарімана Джеляла, що «з Криму почалося, Кримом і завершиться», передає Високий Замок.

«Щоб подолати терор, щоб повернути прогнозованість і безпеку нашому регіону, Європі, усьому світу треба здобувати перемогу в боротьбі проти російської агресії. Потрібно звільнити Крим від окупації. Там, де почалося, там і завершиться. І це буде ефективна реанімації міжнародного правопорядку», — зазначив він.

Президент додав, що окупація перетворила Крим на депресивний і залежний регіон із височенними парканами й беззаконням, на зону екологічного лиха й воєнний плацдарм для агресії.

Відновлення Україною контролю поверне півострову свободу і сучасність, запевнив Зеленський.

«Крим був і є Україною. І після деокупації разом з усією нашою державою стане частиною Євросоюзу, я в цьому впевнений. Паспорт громадянина України буде і паспортом Європейського Союзу. І це колосальні можливості для усіх наших людей, які живуть у Криму. Дороги Криму будуть дорогами усього європейського континенту. Порти Криму будуть портами усієї Європи. Тільки Україна здатна зв’язати Сімферополь із Берліном, а Ялту — з Неаполем», — підсумував президент.

Він вважає, що тільки Україну хвилює справжня безпека Криму, тобто — нормальне постачання чистої води, нормальна утилізація сміття, дієві правила поводження з відходами, каналізаційними стоками.

Тільки Україна може побудувати у Криму сучасну систему зрошування та інтегрувати аграрне виробництво Криму і весь підприємницький сектор із колосальним європейським ринком, сказав президент.

Тільки Україна, переконаний він, дасть Криму сучасні й доступні медицину та освіту, а також цифрову систему державних послуг.

Участь у другому саміті Кримської платформи беруть 60 країн і міжнародних організацій, серед них близько 40 президентів та прем’єр-міністрів. Із міркувань безпеки саміт відбувається в онлайн-форматі, але деякі представники міжнародної спільноти приїхали в Україну.

Цьогоріч у Кримській платформі також беруть участь країни Африканського континенту та іншого боку Атлантики.