Новини

Фонд Притули купив доступ до супутника для України за 600 млн грн, зібраних на “байрактари”

Як стал відомо, 18 серпня Сергій Притула повідомив, що на зібрані гроші на “байрактари” придбали “народний супутник”

На офіційному сайті ICEYE повідомили про підписання контракту на надання уряду України доступу до свого супутникового угруповання SAR, передає Еспресо

Компанія надала в оренду один зі своїх пошуково-рятувальних супутників, які вже знаходяться на орбіті. Супутником SAR буде керувати ICEYE.

Крім того, для України буде відкритий доступ до групи супутників SAR, що дозволить Збройним силам України отримувати радіолокаційні супутникові зображення критичних місць.

“Цією угодою ICEYE продовжує свої зусилля з надання Україні об’єктивних даних і технологічної підтримки. Ми твердо віримо, що технологія SAR та її можливості й надалі будуть додавати значну цінність для уряду України, завдяки роботі Благодійного фонду Сергія Притули”, – сказав генеральний директор ICEYE Рафал Моджевскі.

За зібрані понад 600 млн гривень на “народний байрактар” придбали доступ до супутника та бази даних знімків компанії ICEYE, інформує в фейсбуці волонтер і шоумен Сергій Притула.

“Ми обіцяли вам розпорядитись цими коштами так, щоб це принесло якомога більшу користь українському війську і якомога більше шкоди нашим ворогам. Українці, ви космос. Ми купили супутник. Але це не просто один супутник. Він дає нам доступ до бази даних знімків сузір’я супутників компанії ICEYE. І цей доступ ми викупили більш ніж на рік”, – сказав Притула.

Завдяки цьому супутнику українська армія максимально швидко отримуватиме знімки високої якості, які допоможуть з оперативним плануванням операцій: “Бавовни буде багато”.

У телеграмі-каналі порталу, присвяченого космосу, Alpha centauri, зазначили, що супутник фонду Притулі надали в оренду. Оренда супутника ICEYE безстрокова, а повний пакет даних компанії придбаний на рік.

“Апарати угруповання ICEYE спостерігають Землю в мікрохвильовому діапазоні (SAR), що дозволяє отримувати знімки поверхні в будь-який час доби і за будь-яких погодних умов. Зазвичай дані оновлюються раз на кілька годин, що дозволяє спостерігати театр бойових дій на тактичному рівні”, – йдеться в повідомленні. На відміну від традиційних супутників спостереження Землі, невеликі супутники радіолокаційної обробки зображень ICEYE можуть формувати зображення ділянок Землі з високою роздільною здатністю і вдень, і  вночі, а також через хмарний покрив. Компанія володіє найбільшим у світі супутниковим угрупованням супуників SAR, у кількості 21 шт. Це єдина організацією у світі, яка пропонує своїм клієнтам швидку доставку високоточних супутників SAR та даних із них.