Волинь Новини

У Луцьку призупинили позапланову перевірку заводу

До Державної екологічної інспекції у Волинській області, ще до початку повномасштабної війни в Україні, звернувся громадянин із вимогою розпочати позапланову перевірку ТзОВ “Земан”.

Про це інформує Державна екологічна інспекція у Волинській області.

Посадовими особами Інспекції був розпочатий зазначений захід 21 лютого, адже була підстава для його здійснення: заява громадянина, погодження Державної екологічної інспекції України. Результати перевірки мали бути повідомлені згодом.

Повідомляємо, що перевірка ТзОВ “Земан” не завершена. Підстава – вимога п.1 постанови Кабінету Міністрів України від 13.03.2022 №303 «Про припинення заходів державного нагляду (контролю) і державного ринкового нагляду в умовах воєнного стану» припинене проведення планових та позапланових заходів державного нагляду (контролю) і державного ринкового нагляду на період воєнного стану, введеного Указом Президента України від 24 лютого 2022 р. № 64 «Про введення воєнного стану в Україні».

Наразі в Інспекції відсутні правові підстави для здійснення перевірки.

Зауважимо, відповідно до вимог п.2 постанови Кабінету Міністрів України від 13.03.2022 №303 «Про припинення заходів державного нагляду (контролю) і державного ринкового нагляду в умовах воєнного стану» протягом періоду воєнного стану дозволене здійснення позапланових заходів державного нагляду (контролю) в окремих сферах, виключно на підставі рішення центрального органу виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у відповідній сфері (Міндовкілля), але у випадку наявності загрози, що має значний негативний вплив на права, законні інтереси, життя та здоров’я людини, захист навколишнього природного середовища та забезпечення безпеки держави.

У зверненні фізичної особи (фізичних осіб) має міститися необхідна інформація про значний негативний вплив на права, законні інтереси, життя та здоров’я людини, захист навколишнього природного середовища та забезпечення безпеки держави.

Наприклад про відкриття кримінального провадження, документів, в яких зазначені перевищені нормативи гранично допустимих концентрацій забруднюючих речовин із джерел викидів та/або на межі санітарно-захисної зони, моніторингові спостереження, заключення відповідних експертів (екологічного аудиту, лікарів) тощо.